Hlavní obsah

Gruzie vyšetřuje rozsáhlý kybernetický útok, ochromil tisíce webů

Tbilisi

Policie v Gruzii vyšetřuje rozsáhlý kybernetický útok, který ochromil tisíce internetových stránek a jenž mohl být vedený ze zahraničí. Oznámilo to podle agentury Reuters ministerstvo vnitra.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tisíce internetových stránek patřících státním institucím, soukromým společnostem i médiím přestaly v pondělí fungovat a objevila se na nich fotografie bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho s transparentem s nápisem v angličtině "I´ll be back" (Já se vrátím).

Před jedenácti lety, během krátké války mezi Gruzií a Ruskem o separatistickou Abcházii, Tbilisi obvinilo Moskvu, že její hackeři napadli stovky gruzínských internetových stránek. Kreml tehdy taková obvinění odmítl. Gruzínským prezidentem v té době byl právě Michail Saakašvili, který v současnosti žije v zahraničí, protože ve vlasti mu hrozí vězení například za použití státních peněz k soukromým účelům a zneužití pravomoci.

Experti odhalili unikátní hackerskou platformu. Piráti sbírali otisky zařízení

Bezpečnost

Provoz většiny napadených internetových stránek se do úterního večera podařilo obnovit. Policie případ vyšetřuje ve spolupráci s partnery v zahraničí, uvedlo ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám