Hlavní obsah

FN v Brně zažívá kybernetický útok, akutní operace se musí vozit jinam

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Pohotovost nejvyššího stupně má Fakultní nemocnice Brno, největší zdravotnické zařízení Moravy. Na počítačovou síť totiž zaútočil zatím neznámý hacker. Útok na FN Brno zasáhl i její Dětskou nemocnici a porodnici v centru.

Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba k hackerskému útokuVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Na místě jsou již naši specialisté na kybernetickou kriminalitu. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ potvrdil Právu závažnost útoku Jaroslav Ibehej z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Stalo se to v noci ze čtvrtka na pátek, část sítě se zhroutila, všechny počítačejsme odpojili, nemůžeme operovat. V současné době krizi aktuálně řeší operativně svolaný štáb,“ řekl Právu mluvčí FN Brno Pavel Žára. V nemocnici nejdou počítače, v nichž jsou uložena data pacientů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zavřená lékárna brněnské fakultní nemocnice

Jak dále doplnil, pacienti s neodkladnými zákroky, které měly být provedeny v pátek, budou operováni v jiných brněnských nemocnicích.

„Kde a kolik jich bude, se právě rozhoduje,“ sdělil mluvčí.

Vrchol hyenismu

Podle lékařů a zdravotníků je takový útok zvláště v současné napjaté době vrcholem hyenismu a nezodpovědného cynismu.

Nemocnice mimo jiné denně testuje až 20 lidí na koronavirus. V Jihomoravském kraji byli během čtvrtka tři potvrzené případy nákazy koronavirem. Dva lidé jsou v domácí karanténě, jedna žena leží v nemocnici na oddělení kliniky infekčních chorob. O čtvrtém nakaženém v kraji informoval v pátek ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

„Je to špatná správa pro všechny,“ uvedla mluvčí další velké nemocnice v Brně Dana Lipovská z Nemocnice u sv. Anny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Prázdná čekárna před rentgenovým vyšetřením v brněnské fakultní nemocnici.

„Informace o útoku zatím nemáme,  ovšem situace se může  řešit na celostátní  úrovni, řekl Právu policejní mluvčí PČR JMK David Chaloupka.

S kybernetickým útokem se v prosinci potýkala nemocnice v Benešově. Počítačový kryptovirus ochromil tamní provoz, zařízení fungovalo dva týdny v omezeném režimu. Případ vyšetřuje policie, data v nemocnici podle kriminalistů napadl ruský vir Ryuk.

Reklama

Výběr článků

Načítám