Hlavní obsah

Dalším cílem útoků hackerů může být i správce českých domén .cz

Právo, rav

Další obětí kybernetického útoku typu DDoS na internetové servery může být sdružení CZ.NIC, které je v ČR správcem národní domény .CZ. V tiskové zprávě na to ve čtvrtek upozornili sami zástupci CZ.NIC. Zároveň ale odmítli, že by napadení jejich systému mohlo způsobit kolaps českého internetu.

Článek

„Uvědomujeme si, že můžeme být jedním z cílů útoků. Díky robustnosti celého systému, který sdružení CZ.NIC využívá, je nepravděpodobné, že by mohlo v případě útoku dojít k jeho vyřazení z provozu. Takový útok by musel být velice silný a sofistikovaný,“ sdělil Právu PR manažer CZ.NIC Vilém Sládek.

Výkonný ředitel tohoto sdružení Ondřej Filip nastínil, že jejich systém má hned několik záložních míst a provoz svých serverů zajišťuje i z jiných zemí, například z USA, Chile, Japonska, Rakouska, Německa, Švédska či Velké Británie.

„Protože jsme si vědomi důležitosti tohoto systému, existuje kromě dvou veřejně známých  lokalit  v ČR, kde jsou umístěny redundantní servery, ještě jedna záložní lokalita. Na ní jsme schopni v případě úspěšného útoku znovu spustit v krátkém čase rozhraní pro registrátory a systém provozovat dál,“ uvedl Filip.

Bezpečnostní tým z CZ.NIC už prý také připravil efektivní nástroj, který může jiným správcům sítí a serverů pomoci s otestováním odolnosti jejich infrastruktury.

„Tento nástroj dokáže vygenerovat zátěž stejného typu a intenzity, jaké dosahovaly aktuální útoky. Je nainstalován na velice výkonné farmě serverů, které umožňují vyvinout dostatečně silný datový tok. V současné době ho používáme pro testování vlastní infrastruktury a následně ho nabídneme i externím zájemcům,“ uvedlo sdružení v tiskové zprávě.

Ve čtvrtek se cílem hackerů stali tuzemští operátoři. [celá zpráva]

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Správci serverů se s obdobnými útoky typu DDoS potýkají od začátku tohoto týdne, kdy si počítačoví piráti vzali na mušku zpravodajské servery, v úterý si pak technici poradili s útokem na portál Seznam.cz. Ve středu pak zkolabovalo internetové bankovnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám