Hlavní obsah

Čeština nedělá počítačovým pirátům žádný problém. Útočí na Facebooku

Novinky, ort

Neuplyne měsíc, aniž by se počítačoví piráti nesnažili nějakým způsobem vybílit důvěřivcům jejich bankovní účty. Hojně k tomu přitom využívají sociální síť Facebook. Jak nyní varovala Česká spořitelna, problém jim už zdaleka nedělá ani konverzace v češtině.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím Česká spořitelna

Podvodníci dovedou s uživatelem komunikovat bez větších obtíží i česky.

Článek

Ještě před pár lety bylo možné podvod na internetu poznat poměrně snadno, podvodné nabídky totiž obsahovaly celou řadu pravopisných chyb a byly psány lámanou češtinou. To už ale v dnešní době neplatí.

Například na sociální síti Facebook kyberzločinci pravidelně vytvářejí falešné profily České spořitelny a lákají důvěřivce na novou verzi internetového bankovnictví. Pokud ji uživatelé vyzkouší, náleží jim údajně bonus ve výši 400 Kč. Nabídka je přitom psána česky a bez chyb a nejeden uživatel se tak může nechat napálit.

Foto: Česká spořitelna

Podvodná nabídka na Facebooku

Ve skutečnosti jde ale samozřejmě o podvod. „Upozorňujeme na podvodný profil na Facebooku, který jsme v posledních dnech zaznamenali a který se snaží vzbudit dojem, že patří České spořitelně. Podvodníci na tomto profilu nabízejí nové internetové bankovnictví SERVIS 24,“ varovali zástupci banky.

„Důrazně varujeme před jakoukoliv reakcí na výzvy uvedené na tomto profilu. V žádném případě neklikejte na nabízený odkaz a svoje údaje nevyplňujte nikam jinam než na oficiální stránky www.servis24.cz. Podvodníci by se pak jejím prostřednictvím mohli dostat k Vašim penězům,“ píše se v prohlášení České spořitelny.

Ta zároveň upozornila, že podvodníci využívají podvodnou adresu servisonline.esy.es. Adresu nicméně počítačoví piráti obměňují, v červenci například používali server servis24.ic.cz. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Skutečná podoba služby Servis 24

Komunikují jako přátelé

Při pokusech o vysátí bankovního účtu jdou počítačoví piráti ještě dál. S uživatelem se nebojí komunikovat i prostřednictvím chatu na sociálních sítích, jak je vidět na snímku v úvodu článku.

Často k tomu využívají napadené profily opravdových přátel, díky čemuž to může na první pohled vypadat, že s uživatelem skutečně komunikuje nějaký známý. Ve zprávě se pak pod záminkou nějakých obtíží snaží od důvěřivců vylákat potvrzovací SMS zprávy k platbám.

„Nikdy také nereagujte na žádosti o přeposlání autorizačních SMS kódů, i kdyby to vypadalo, že vás žádá kamarád nebo známý. Za touto žádostí pravděpodobně stojí podvodník,“ podotkli zástupci banky.

Neprodleně kontaktovat banku

Pokud uživatelé podvodníkům naletěli, měli by co nejdříve kontaktovat svou banku. „V případě jakýchkoli pochybností nás kontaktujte na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ uzavřeli zástupci České spořitelny.

Obezřetní by v případě podobných nabídek měli být také uživatelé jiných bankovních institucí. Není totiž vyloučeno, že stejný trik budou počítačoví piráti zkoušet příště pod hlavičkou úplně jiné společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám