Hlavní obsah

Češi přijdou ročně o desítky milionů. Kvůli krádežím dat k účtům

Češi kvůli krádežím údajů k bankovním účtům a kartám přijdou ročně o desítky milionů korun. Do jejich e-mailových schránek během roku přijdou miliony podvodných phishingových zpráv, nejčastěji z Afriky a Číny. Vyplývá to z údajů projektu Digitální pevnost.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pojem phishing je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají. Při této technice trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – například výhru či finanční hotovost.

Na klienty českých bank útočí hackeři ve velkém

Bezpečnost

Od důvěřivců pak vylákají klidně i hesla, čísla kreditních karet nebo jiné údaje. Uživatelé tak nevědomky pomáhají počítačovým pirátům ovládnout jejich účet nebo klidně i umožní ukrást peníze přes internetové bankovnictví.

Čechům podle odhadu odborníků na kyberbezpečnost denně do schránek přicházejí desetitisíce podvodných e-mailů. „Díky antispamovým filtrům se k uživatelům dostane jen zlomek odeslaných podvodných e-mailů, i tak jde ale o velmi vysoká čísla. Úspěšné jsou v Česku tisíce případů útoků za rok, oficiální statistiky ale neexistují, protože oběti často úspěšný útok nepoznají, nebo se ho stydí nahlásit,“ uvedl odborník Digitální pevnosti Pavel Řezníček.

Phishingové útoky jsou stále propracovanější, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

Útočníci se v podvodných e-mailech často vydávají za oficiální instituce, například banku, finanční úřad, poštu nebo loterijní společnost. Česká spořitelna nedávno například varovala před e-mailem, který jejím jménem žádal příjemce o obnovení přihlašovacích údajů. Odborníci v posledních letech evidují vyšší výskyt podvodů na sociálních sítích, které častěji slouží k cíleným útokům na předem vybrané oběti.

Útoky do České republiky podle dat projektu Digitální pevnost nejčastěji směřují z Afriky a Číny, a to kvůli složité právní vymahatelnosti. Odhalení skutečného původu útoku je velmi problematické a povede se to jen ve zlomku případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám