Hlavní obsah

Bude plně automatická ochrana počítačů?

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com, http://www.darpa.mil/NewsEvents/Releases/2014/06/03.aspx)

Americká vojenská výzkumná agentura DARPA odstartovala soutěž pro tvůrce plně automatického systému pro ochranu počítače.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Soutěž, nazvaná Cyber Grand Challenge, se uskuteční v roce 2016 na konferenci DEF CON v Las Vegas. Vítěz dostane dva milióny dolarů, za druhé místo je milión a za třetí místo pak 750 tisíc dolarů. Do soutěže, která byla vypsána v říjnu 2013, se přihlásilo 35 týmů; kvalifikační kolo se uskuteční v roce 2015. Začátkem června 2014 soutěž prakticky odstartovala: DARPA zpřístupnila nadstavbu nad operačním systémem Linux, která bude sloužit jako prostředí pro testování a analýzy malware.

Vedení DARPA tvrdí, že automatizované systémy kybernetické ochrany je potřeba zásadně vylepšit; jako příklad uvádí nedávno odhalenou chybu „Heartbleed bug“, která unikala pozornosti automatizovaných bezpečnostních systémů a odhalena byla až díky lidskému zásahu. Jako hlavní impuls k vypsání soutěže Cyber Grand Challenge udává vedení DARPA dlouhodobé a systémové zaostávání ochranných mechanismů za možnostmi útočníků – a také rozvoj fenoménu „Internet věcí“. „Bezpečnost dat je problém, který velmi brzo začne přerůstat do osobní bezpečnosti,“ poznamenal k účelu soutěže Mike Walker, programový manažer DARPA.

Agentura DARPA používá štědře dotované soutěže k podpoře inovací v oblastech, které jsou strategické pro obranu USA, ale i v oblastech, které s vojenstvím souvisejí jen vzdáleně. Právě DARPA, ještě pod původní zkratkou ARPA, sehrála klíčovou roli při vzniku sítě ARPANET, z níž dalším vývojem vznikl dnešní Internet. V posledních letech vzbudila největší ohlas soutěž DARPA o nejlepší systém pro autonomní řízení vozidel Grand Challenge. Ta v roce 2004 skončila totálním fiaskem, ale opakování v roce 2005 přineslo průlom v úspěšnosti a položilo základ rozvoje technologií pro autonomní navádění vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám