Hlavní obsah

Bezpečnost v on-line prostředí je v Česku nejvyšší za pět let

– Praha

Bezpečnost v on-line prostředí se letos zvýšila na nejvyšší hodnotu za posledních pět let. Index bezpečnosti České bankovní asociace (ČBA) pro letošní rok dosáhl 65 bodů ze sta, zatímco loni to bylo 61 bodů. Asociace o tom informovala na tiskové konferenci. Průzkum uskutečnila v květnu a červnu pro ČBA agentura SC&C mezi 1011 respondenty.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Index bezpečnosti se od roku 2013, kdy byl měřen poprvé, držel stabilně okolo 60 procent. Za růstem indexu je podle poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáše Hládka skutečnost, že se téma kybernetických útoků dostává do médií a k široké veřejnosti. „Z výsledků však nemůžeme dělat žádnou senzaci, v porovnání s ostatními zeměmi jsme stále na průměrných hodnotách,“ upozornil.

Reklamní viry jsou na vzestupu, bijí na poplach bezpečnostní experti

Bezpečnost

Mobilní telefon mají před napadením hackery podle průzkumu zabezpečeny dvě pětiny Čechů. Polovina z těch, kteří si vědomě nenainstalovali žádný bezpečnostní program, věří tomu, že jim přístroj dokáže ochránit operační systém. Útok hackerů zažila podle průzkumu zhruba čtvrtina respondentů, nejčastěji ale stále na počítači nebo notebooku.

Více než polovina Čechů si podle ČBA všechna hesla uchovává pouze v paměti. Jen nepatrné množství lidí je má schované na papírku v peněžence či v tašce a dvě pětiny uvedli, že je mají uložené na bezpečném místě. Zajímavostí je, podle průzkumu, rostoucí počet těch, kteří využívají speciální aplikace na generování a správu hesel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám