Hlavní obsah

Americká vláda se zaměří na platby v kryptoměnách při kyberútocích

Washington

Americká vláda chce ztížit hackerům možnost využívat kryptoměny k ziskům při kyberútocích. Chystá několik kroků včetně sankcí, píše s odvoláním na zdroje obeznámené se situací deník The Wall Street Journal (WSJ). Platit by tato opatření podle listu mohla začít už příští týden.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kabinet připravuje nové pokyny ohledně rizik spojených s usnadňováním takových plateb požadovaných jako výkupné při digitálních útocích. V plánu jsou pokuty a další postihy.

Omezit používání kryptoměn jako prostředku platby při hackerských útocích a dalších nezákonných aktivitách budou mít za cíl i nová pravidla proti praní peněz a financování terorismu, která by měla začít platit ještě v tomto roce, píše WSJ.

Podle vysoce postavených úředníků letos hackerských útoků výrazně přibylo a jsou závažnější. Významně začaly ohrožovat kritickou infrastrukturu včetně poskytovatelů energií, bank a nemocnic. Kyberútoky vyřadily z provozu síť pro přepravu ropných produktů společnosti Colonial Pipeline, dodavatele masných výrobků a řadu středních a malých firem. Původci těchto závažných útoků z letošního jara se ukázaly být kriminální skupiny, které sídlí v Rusku, píše WSJ.

Hackeři si příliš nevydělali. Většinu bitcoinů po útoku na Colonial Pipeline získaly USA zpět

Bezpečnost

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám