Hlavní obsah

Aktualizace operačního systému? Většina uživatelů je neřeší

Novinky, ort

Bezpečnostní experti neustále nabádají uživatele, jak důležité je instalovat aktualizace operačního systému. V opačném případě jim totiž nepomůže ani ten sebelepší antivirus. Přesto operační systém svého počítače pravidelně aktualizují jen dvě pětiny Čechů, většina tedy updaty vůbec neřeší. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Median pro antivirovou společnost Eset.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kybernetické hrozby si přitom lidé vůbec nepřipouští. Více než 80 % dotázaných se domnívá, že se nikdy nestali cílem kybernetického útoku. Vůbec si přitom neuvědomují, že drtivá většina škodlivých kódů se v současnosti snaží zůstat v anonymitě a pracovat na pozadí tak, aby je uživatel či nějaký bezpečností program neodhalil.

10 nejobávanějších počítačových virů

Bezpečnost

A právě trhliny v operačních systémech často slouží pro počítačové piráty jako zadní vrátka do počítače. „Aktualizace operačního systému jsou pro bezpečnost zařízení zásadní. V řadě případů totiž obsahují bezpečnostní opravy známých zranitelností. Uživatelé jejich význam ale spíše podceňují. Obecně ale platí, že by uživatel měl aktualizace instalovat, jakmile jsou k dispozici,“ uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Podle dat společnosti na pravidelné aktualizace zapomíná až čtvrtina majitelů počítačů a mobilních telefonů, v případě routerů je to dokonce 34 % uživatelů.

Internet si lidé hlídají, mobil už příliš ne

Potěšující je alespoň to, že svou internetovou síť si Češi snaží chránit alespoň heslem, uvedlo to 69 % dotázaných. Na druhé straně 5 % domácích uživatelů heslo pro přístup do sítě nepoužívá. Čtvrtina lidí sdílí svou domácí síť, ať už v rámci domácnosti (56 %), s návštěvou (34 %) či se sousedy (9 %). Většina dotázaných (91 %) přitom nemá přehled o aktivitě ve své síti a neví, kdo je reálně v síti připojený.

„Ve výzkumu nás překvapil velice nízký počet dotázaných, kteří připouští, že se stali terčem kybernetického útoku. Uvedlo to pouhých 8 % z celkového počtu. Podle našich dat jsou plošné útoky velice časté, a to napříč všemi platformami. Vysvětlujeme si to tak, že uživatelé vnímají kybernetický útok rozdílným způsobem. Phishingový e-mail je často vnímám jen jako nevyžádaná pošta, nikoliv útok,“ doplnil Dvořák.

Podle něj má bezpečnostní program v počítači či notebooku 83 % uživatelů, v chytrém telefonu je to 45 %. To je alarmující číslo, neboť na mobilní zařízení se počítačoví piráti soustředí v posledních dvou letech stále častěji.

Reklama

Výběr článků

Načítám