Hlavní obsah

Pozor na falešné antiviry. Uživatele připraví o peníze

Novinky, mif

V posledních třech měsících se tuzemští uživatelé mohou stále častěji setkat s podvodnými antivirovými programy, které cílí na zařízení s operačním systémem Android. Tito záškodníci, kteří na první pohled slibují naopak větší bezpečí, dovedou lstí vymámit z důvěřivých uživatelů peníze.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Za bezpečnostní aplikace maskují počítačoví piráti nejčastěji trojského koně FakeAV, jak upozornila antivirová společnost Eset. „Škodlivý kód se skrývá v aplikacích, které vydávají útočníci za antivir pojmenovaný například Virus Removal for Android nebo Automatic Virus Scanner,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Podle něj se jedná o tzv. scareware. Ten po instalaci a následném spuštění varuje uživatele, že jeho zařízení obsahuje škodlivý kód. Řešení zmiňovaného bezpečnostního incidentu přitom nabízí za poplatek.

Šest škodlivých kódů, které ohrožují mobily a počítače nejčastěji

Bezpečnost

Právě v tom je ale kámen úrazu. Žádný virus se totiž ve skutečnosti v mobilních zařízení nenachází, jde jednoduše o podvod.

Pikantní na tom je, že nejčastěji si podle bezpečnostních expertů stáhnou tohoto trojského koně do zařízení uživatelé sami. Právě z obav před možným zavirováním přístroje jej zkouší jako bezplatný antivirový nástroj.

Pečlivě vybírat, co nainstalujeme

Uživatelé by tak podle bezpečnostních expertů měli pečlivě vybírat, jaké aplikace si do svých telefonů a tabletů nainstalují. Platí to přitom i v případě oficiálního obchodu Google Play, neboť i v něm se mohou záškodnické programy ukrývat, jak se v minulosti potvrdilo již několikrát. „Napovědět mohou recenze uživatelské komunity, počet stažení i oprávnění, která aplikace požaduje,“ poradil Jirkal.

„V neposlední řadě bych doporučil nainstalovat si do zařízení spolehlivý bezpečnostní program,“ doporučil bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám