Hlavní obsah

Jak lidé šmírují své blízké? Stalkerware je využíván stále častěji

Novinky, ort

Stalkerware, tedy špionážní nezvaný návštěvník, je nasazován stále častěji. Jen za prvních osm měsíců letošního roku napadly tyto viry více než 37 000 strojů, což představuje 35% meziroční nárůst. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V současnosti koluje internetem podle bezpečnostních expertů 380 různých verzí Stalkerware, to je také zhruba o třetinu více než loni. Tuto rostoucí hrozbu se rozhodně nevyplatí podceňovat, neboť na napadeném zařízení dovedou tito nezvaní návštěvníci nadělat velkou neplechu.

Škodlivý kód WannaCry děsí i po letech, infikuje miliony systémů

Bezpečnost

„Takzvané stalkerware programy nabízejí možnost nepozorovaného vniknutí do soukromého života cizího člověka. Díky nim může neoprávněná osoba získat přístup ke zprávám, fotografiím, sociálním sítím, informacím o poloze nebo audio/video nahrávkám určité osoby – v některých případech dokonce v reálném čase,“ prohlásil Vladimír Kuskov, bezpečnostní odborník společnosti Kaspersky.

Narozdíl od legitimních aplikací rodičovské kontroly běží podle něj tyto programy skrytě na pozadí, aniž by o nich uživatel věděl. Mají pověst softwaru určeného pro špionáž na partnerech.

Phishingové útoky jsou stále propracovanější, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

„Od ledna do srpna 2019 bylo celkem 37 532 unikátních uživatelů vystaveno alespoň jednomu pokusu o infiltraci svých zařízení stalkerwarem. Rok předtím to bylo 27 798 unikátních uživatelů. I když se tato čísla zdají poměrně nízká v porovnání například s finančním malwarem, je důležité mít na paměti, že na rozdíl od většiny spotřebitelských hrozeb bývá stalkerware zacílen na konkrétní osoby,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Instalaci takového nezvaného návštěvníka je zpravidla nutné provést manuálně. Útočník – velmi často partner – tedy musí mít fyzický přístup k zařízení. „Výrazně se zvýšil také počet událostí, kdy naše produkty detekovaly daný software na uživatelských zařízeních – v roce 2019 stoupl o 373 % na 518 223,“ podotkl Kuskov.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberzločinci mají na mušce IoT zařízení

Bezpečnostní experti pravidelně upozorňují na to, že je potřeba věnovat velkou pozornost nejen zabezpečení počítačů a mobilů, ale také zařízením pro internet...

Výběr článků

Načítám