Hlavní obsah

Nejrozšířenější virové hrozby pro mobily s Androidem

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost Eset vydala nový žebříček nejčastějších virových hrozeb, které se zaměřují na chytré telefony s operačním systémem Android. V srpnu největší vrásky na čele dělal bezpečnostním expertům škodlivý kód Hiddad. Ten byl v globálním měřítku nejčastěji detekovanou mobilní hrozbou.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

„Celosvětově nejčastějším detekovaným malwarem zaměřeným na Android byl v srpnu Trojan.Android/Hiddad.HI se 4 % detekcí. Rodina Hiddad obsahuje desítky různých variant. Jejich společným znakem je zobrazování reklamy takzvaně skrytým způsobem. Útočníci se tímto postupem snaží, aby uživatel nedokázal identifikovat, z které aplikace byla daná reklama zobrazená,“ podotkl Miroslav Dvořák, technický ředitel pražské pobočky společnosti Eset.

Většinou tento malware podle něj skrývá svou ikonu, zobrazování reklamy spouští jako externí službu „To pro uživatele znamená, že i když se bude snažit zjistit, kdo reklamu spouští, nezjistí onu infikovanou aplikaci. Často je zobrazování reklam jedinou funkcionalitou tohoto škodlivého kódu,“ popsal Dvořák.

Nebezpečný scareware

Druhou příčku obsadila detekce Trojan.Android/FakeAV s 3% podílem. „Jedná se o takzvaný scareware. To je program, který útočníci vydávají za antivir. FakeAV tvrdí, že máte infikované zařízení a pokud zaplatíte, nákazy vás zbaví. Zpráva vás má ale pouze vyděsit, zařízení je v pořádku,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Nejčastěji se reprezentanti hrozby FakeAV maskují pod jmény „Virus Removal for Android“ a „Automatic Virus Scanner“. Google Play již obě tyto podvodné aplikace stáhl.

„Na třetím místě se umístil opět zástupce z rodiny malware Hiddad. Ostatně škodlivé kódy z této rodiny se podílí na nejvíce detekcích vůbec, mají na svědomí zhruba 20 % všech útoků,“ uzavřel Dvořák.

V tabulce níže naleznete přehled deseti nejčastěji detekovaných mobilních hrozeb, které v druhém měsíci letních prázdnin útočily na přístroje s operačním systémem Android v různých koutech světa.

Nejčastější kybernetické hrozby pro platformu Android za srpen 2019:
1. Trojan.Android/Hiddad.HI (4,12%)
2. Trojan.Android/FakeAV (3,22%)
3. Trojan.Android/Hiddad.XF (3,13%)
4. Trojan.Android/Plankton (2,93%)
5. Trojan.Android/Rootnik (2,39%)
6. Trojan.Android/Hiddad.XO (2,08%)
7. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,90%)
8. Trojan.Android/HiddenApp.HG (1,86%)
9. Trojan.Android/Hiddad.DR (1,69%)
10. Backdoor.Android/Triada (1,65%)

Reklama

Výběr článků

Načítám