Hlavní obsah

USA daly na sankční seznam hackerské skupiny ovládané KLDR

Washington

Spojené státy rozšířily sankce na tři hackerské skupiny ovládané severokorejskou vojenskou rozvědkou, které stály za vyděračským počítačovým programem WannaCry. Oznámilo to na svém webu americké ministerstvo financí, které je správcem sankcí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dotčenými skupinami jsou Lazarus, Bluenoroff a Andariel. Rozvědka KLDR, která je podle ministerstva financí ovládá, je již terčem sankcí USA i OSN.

Zařazení hackerských skupin na černou listinu znamená, že americké úřady nyní blokují jejich majetek na území USA, pokud nějaký mají, a zakazují jakýkoli kontakt s nimi. Ministerstvo varovalo, že pokud trojici skupin nějaká zahraniční instituce vědomě poskytne služby, vystavuje se rovněž sankčnímu riziku.

"Budeme pokračovat v prosazování stávajících sankcí USA a OSN proti Severní Koreji a pracovat s mezinárodním společenstvím na zlepšení kybernetické bezpečnosti finančních sítí," řekl náměstek ministra financí Sigal Mandelker.

Ke skupině Lazarus ministerstvo financí uvedlo, že se podílelo na zamoření 300 000 počítačů škodlivým softwarem WannaCry po celém světě. Problém se týkal počítačů po celém světě a USA útok oficiálně připsaly Severní Koreji.

Jak útočil virus WannaCry

Vyděračský virus WannaCry se začal internetem šířit krátce před víkendem. Jako jedni z prvních na něho zareagovali bezpečnostní experti National Health Service (NHS). Pracovníci této zdravotnické organizace, která v Anglii zajišťuje zdravotní péči, bleskurychle odřízli počítače v nemocnicích od jejich sítě.

A dobře věděli, co dělají, neboť právě prostřednictvím jejich systémů se nezvaný návštěvník šířil. Nemocnice v Anglii se tak rázem ocitly bez počítačů a byly nuceny vyhlásit výjimečný stav – vyzvaly obyvatele dotčených lokalit, aby se k lékaři vydali jen v nejnutnějších případech.

Kvůli ochromeným informačním systémům totiž byly počítače v nemocnicích prakticky nepoužitelné. Personál se tak musel vrátit zpátky k papírům a tužkám, poznamenal server BBC. Pacienty kvůli tomu čekaly daleko delší fronty, než bývá obvyklé.

A stejný kolaps postihl na 200 tisíc organizací ve více než 150 státech světa. A to během jediného dne. Podle listu The Wall Street Journal se s útokem potýkaly například německé dráhy Deutsche Bahn. Vyděračský virus se totiž uhnízdil v jejich systému, který monitoruje příjezdy a odjezdy vlaků.

V Číně se zase výpadky dotkly čerpacích stanic National Petroleum Corp, ale například i tamějších škol a univerzit. Stejně tak zasažení vládních institucí potvrdilo například Japonsko.

Lazarus byl podle USA zodpovědný také za kybernetický útok na studia Sony Pictures v roce 2014. Skupina Bluenoroff se mimo jiné soustředí na krádeže peněz finančním institucím a Andariel na kráděže údajů z platebních karet, dodalo ministerstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám