Hlavní obsah

Hackeři napadli server rakouské ÖVP, ukradli interní dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská lidová strana (ÖVP) se stala obětí kyberútoku během kampaně před předčasnými parlamentními volbami, které se uskuteční 29. září. Strana nechala prověřit své IT systémy poté, co byly v uplynulých dnech zveřejněny interní dokumenty o jejím financování a sponzorských darech, napsala agentura APA. Formaci vede bývalý kancléř Sebastian Kurz, jehož kabinet na jaře ztroskotal na politickém skandálu koaliční pravicové nacionalistické strany Svobodných.

Foto: Carolyn Thompson, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Lidovecké vedení ve čtvrtek oznámilo výsledky vyšetřování úniku informací do médií: ÖVP čelila cílenému hackerskému útoku a falšování dat, které měly vnější původ. Neprovedl jej tedy člověk zevnitř.

„Na server lidové strany zaútočili hackeři s cílem ukrást, umístit, pozměnit a zfalšovat data. Není to útok pouze na lidovou stranu, nýbrž útok na demokratický systém," řekl Sebastian Kurz s tím, že strana o případu informovala kontrarozvědku.

Rakouská média začátkem týdne s odvoláním na interní stranické dokumenty informovala, že lidovci úmyslně překračují výdajový strop pro financování předvolební kampaně. Účetní strany toho docílili tak, že mnohé náklady deklarovali jako s kampaní nesouvisející.

Koncem srpna publikoval deník Der Standard zjištění, že miliardářka Heidi Goëssová-Hortenová věnovala straně v uplynulých letech miliony eur. Účetní pravděpodobně ve snaze sponzoring zakrýt rozdělili dar na menší transakce po 50 000 eurech (1,3 milionech korun), což je nejvyšší částka, kterou strany ještě nemusí hlásit rakouskému účetnímu dvoru. Informace listu rovněž vyplynuly z analýzy interních dokumentů strany.

Reklama

Související články

Nebezpečné chyby mají Windows, Edge i Office

Téměř stovku zranitelností opravila společnost Microsoft. Trhliny jsou obsaženy jak v samotném operačním systému Windows, tak v dalších aplikacích, které tento...

Výběr článků

Načítám