Hlavní obsah

Těžařské viry opět na scéně, útočníci jdou po bitcoinech

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetická měna bitcoin v posledních dnech opět posílila nad hranici deseti tisíc dolarů, tedy v přepočtu více než 232 tisíc korun. Právě rostoucí kurz evidentně zaujal i počítačové piráty, kteří hojně začali nasazovat těžařské viry.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle statistik antivirové společnosti Eset je aktuálně nejrozšířenějším těžařským videm Coinminer, který stál v uplynulém měsíci za 4,71 % všech útoků na tuzemské uživatele.

„Ukazuje se, že zvýšená cena kryptoměn láká útočníky. Coinminer se šíří především přes spamové e-mailové kampaně. Zároveň se ale přidává k instalaci populárních programů jako Adobe Flash Player a Google Chrome, které si uživatel stáhne z neoficiálních stránek,“ popsal těžební malware Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Prostřednictvím škodlivého kódu Coinminer těží počítačoví piráti virtuální mince bitcoin.

Jak útočí těžařské viry

Coinminer útočí úplně stejně jako další těžařské viry. Ty se snaží na napadeném stroji zůstat co nejdéle v anonymitě a využívat jeho výkon k těžení kybernetických měn. Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru.

Kromě zpomalení celého systému ale uživatelé nemají jinak moc šancí si všimnout, že je jejich stroj zavirován. Odhalení škodlivého kódu je tedy o poznání obtížnější než v případě vyděračských virů.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Podobných těžařských virů přitom existují podle nejstřízlivějších odhadů stovky. Uživatelé by se tedy před nimi měli mít rozhodně na pozoru. Zpozornět se vyplatí ve chvíli, kdy je chlazení počítače příliš hlučné, nebo je celý stroj nezvykle pomalý – právě v takových případech na jeho pozadí zpravidla pracují těžařské viry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám