Hlavní obsah

Z hackerského útoku jsou v Bulharsku podezřelí dva lidé z firmy na ochranu počítačových systémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva Bulhaři pracující ve firmě zaměřené na ochranu počítačových systémů byli v rámci vyšetřování hackerského útoku na bulharskou státní finanční správu obviněni z terorismu. Podle agentury Reuters to ve středu řekl obhájce obou mužů Georgi Stefanov.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle advokáta je jedním z podezřelých manažer společnosti Tad Group Georgi Jankov, který byl ve středu obviněn z terorismu a poté propuštěn z vazby. Druhým mužem je dvacetiletý pracovník stejné firmy Kristian Bojkov, jemuž bylo původní obvinění z trestného činu namířeného proti informačním systémům změněno také na terorismus.

Oba dotyční popírají, že by se dopustili něčeho nezákonného, sdělil Stefanov. Zároveň se pozastavil nad obviněním svých mandantů z terorismu. "Jsme tímto změněním (obvinění) překvapeni," řekl právník agentuře Reuters. "Jak můžete někoho obvinit z terorismu a pak ho nechat jít?" dal najevo pochybnosti.

Bojkova policisté zatkli už minulý týden ve středu. Tento týden v úterý pak prohledali kanceláře společnosti Tad Group, přičemž mimo jiné zabavili počítače a zadrželi manažera Jankova.

Útok na systémy bulharské státní finanční správy se odehrál na konci června a zasáhl podle úřadů zhruba tři procenta jejích databází. Minulý týden v pondělí údajní hackeři v e-mailu tvrdili, že mají osobní informace a registrační údaje pro platbu daní a sociálního pojištění více než pěti milionů Bulharů a cizinců i firem.

Bulharští činitelé v této souvislosti bez bližších podrobností hovořili o indiciích nasvědčujících tomu, že útok přišel ze zahraničí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám