Hlavní obsah

Data o milionech lidí ukradli z bulharské finanční správy hackeři

– Sofia

Hackeři ukradli data o milionech lidí ze systémů bulharské národní finanční správy, informovala v úterý vláda v Sofii. Bulharsko má sedm milionů obyvatel. Útok se podle úřadů stal koncem června a vyšel najevo poté, co se několika bulharským médiím přihlásil člověk, jenž tvrdil, že je ruský hacker, a nabídl jim přístup k ukradeným datům. Mluvčí finanční správy potvrdil, že skutečně jde o informace z jejích databází.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Ministr financí Vladislav Goranov řekl, že útok postihl asi tři procenta databází finanční správy a že data, k nimž se hackeři dostali, nejsou utajovaná ani neohrožují finanční stabilitu země, uvedla agentura Reuters.

„Je možné, že jde o první případ (kybernetického útoku) v Bulharsku, který je úspěšný a při kterém bylo ukradeno velké množství osobních údajů,“ citovala bulharská média ministra vnitra Mladena Marinova.

Bulharsko útok stále vyšetřuje, premiér kvůli němu svolal vládní bezpečnostní radu a země se obrátí na evropský úřad pro kybernetickou bezpečnost, aby prověřil nejcitlivější místa v bulharských počítačových systémech.

V e-mailu, který z ruské adresy poslal bulharským médiím, se jistý člověk prohlašoval za hackera a ruského občana ženatého s Bulharkou. Podle agentury DPA vyhrožoval, že zveřejní další data ze systémů finanční správy v případě, že by bezpečnostní činitelé o úniku dat neinformovali veřejnost.

Hackeři se ozvali už v pondělí

Už v pondělí údajní hackeři v e-mailu uvedli, že mají osobní informace a registrační údaje pro platbu daní a sociálního pojištění více než pěti milionů Bulharů a cizinců i firem. To pobouřilo zástupce bulharské hospodářské komory. „Jen sotva se najde nějaký občan nebo firma, který se necítí být ohrožený únikem informací,“ řekl její viceprezident Stanislav Popdončev.

Bulharští činitelé tvrdí, že mají indicie, že útok přišel ze zahraničí, víc k tomu ale neřekli. Ministr vnitra Marinov nevyloučil, že souvisí s rozhodnutím bulharské vlády koupit osm amerických bojových stíhaček typu F-16.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám