Hlavní obsah

Slováci musí zlepšit zabezpečení vládní sítě, nařídil Pellegrini

Bratislava

Slovenský premiér Peter Pellegrini nařídil zlepšit zabezpečení slovenské vládní datové sítě Govnet. Důvodem jsou výsledky bezpečnostního auditu, který provedlo vojenské zpravodajství. Vyplývá to z oznámení tiskového odboru úřadu vlády. Stavem zabezpečení vládní sítě se ve čtvrtek mimořádně zabývala bezpečnostní rada státu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

"Vzhledem k tomu, že ve vládní síti Govnet jsou provozovány (...) služby určené na komunikaci fyzických a právnických osob se státem a služby, které by měly garantovat zabezpečenou komunikaci státních orgánů mezi sebou, nařídil předseda vlády provozovateli vládní sítě Govnet učinit okamžitou nápravu aktuálního stavu," uvedl úřad vlády.

Bližší informace o odhalených nedostatcích ve vládní síti nebyly zveřejněny. Úřad vlády pouze uvedl, že šéf vojenského zpravodajství informoval členy bezpečností rady státu o mimořádně závažných zjištěních, které vyplývají z bezpečnostního auditu.

Vykonáním prověrky zabezpečení vládní sítě pověřil Pellegrini šéfa vojenského zpravodajství loni na podzim, a to zejména v reakci na odhalený případ kybernetického útoku na počítačovou síť slovenského ministerstva zahraničí. Slovenští vojenští zpravodajci tehdy po analýze počítačů zjistili, že šlo o škodlivý kód, který umožňoval útočníkům ze zahraničí přístup k dokumentům na počítačích ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám