Hlavní obsah

V Česku ubylo počítačových virů a útoků

Novinky, lez

Česká republika poskočila v dubnu směrem dolů v nelichotivém žebříčku zemí, kde dochází nejčastěji k úspěšným útokům hackerů a také nejrůznějších virů. To jinými slovy znamená, že v tuzemsku ubylo v uplynulém měsíci virů i útoků. Vyplývá to z analýzy kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Česko patřilo prakticky v posledních 12 měsících vždy mezi ty bezpečnější země. Za poslední měsíc si však v žebříčku největších kybernetických hrozeb naše republika ještě polepšila, když poskočila o 19 míst mezi bezpečnější země a v dubnu jí patřila 140. příčka.

„Slovensko se také drží mezi bezpečnějšími zeměmi, našim východním sousedům patří 132. místo,“ prohlásil Daniel Šafář, manažer našeho regionu ve společnosti Check Point.

Čím výše jsou totiž země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče. „Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístil nově Mosambik. Ostrov Man se v březnu posunul z 31. pozice na 147. příčku a jednalo se o největší pohyb mezi bezpečnější země, naopak v dubnu se ostrov Man zase rekordně vyhoupl o 107 míst zpět mezi méně bezpečné země,“ konstatoval bezpečnostní expert.

„Výrazně se mezi nebezpečné země zapsal také Irák, který poskočil o 70 míst až na 42. příčku. Černá Hora se oproti tomu z březnové 36. pozice dostala na bezpečnější 119. místo,“ uzavřel Dvořák.

Vzestup bankovních virů

Největší vrásky na čele dělají přitom bezpečnostním expertům v poslední době škodlivé viry zaměřující se na mobilní bankovnictví, jak upozornila antivirová společnost Kaspersky Lab.

Během prvního čtvrtletí letošního roku stoupl počet souborů nakažených bankovním malwarem na 29 841. V předešlém čtvrtletí se jednalo přitom pouze o 18 501 souborů. Celkově odborníci zaznamenali útoky na více než 300 000 uživatelů. Tato a další zjištění přináší report společnosti Kaspersky Lab Vývoj IT hrozeb v prvním čtvrtletí 2019.

„Rychlý nárůst mobilního finančního malwaru je znepokojující zejména proto, že zločinci neustále zdokonalují své distribuční mechanismy. V současnosti je mezi hackery velmi oblíbené maskování bankovního trojského koně jako dropperu – škodlivého shellu, který se do systému dostane, aniž by ho odhalily antiviry,“ prohlásil Viktor Čebyšev, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám