Hlavní obsah

Bankovní trojský kůň Trickbot je opět na scéně

Novinky, mif

Kyberzločinci začali opět využívat víceúčelové bankovní trojské koně. V minulém měsíci byl nejrozšířenější trojan Trickbot, který se dostal do žebříčku deseti nejrozšířenějších virů na světě. Před rostoucí hrozbou varovali bezpečnostní experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Víceúčelové bankovní trojany, jako je Trickbot, jsou oblíbeným nástrojem kyberzločinců, kteří touží po finančním zisku. Vzestup Trickbot kampaní je spojený s termínem amerického daňového přiznání,“ upozornil Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point.

Tohoto nezvaného návštěvníka počítačoví piráti šířili především prostřednictvím spamové kampaně, kdy rozesílali zfalšovaný excelový soubor. Po jeho otevření se stáhne Trickbot do počítače oběti, šíří ho napříč sítí a sbírá bankovní informace a snaží se také ukrást daňové dokumenty, které by bylo možné dále zneužít.

„Zatímco tři nejčastější varianty malwaru, používané v dubnu k útokům na podnikové sítě, byly kryptominery, zbylých sedm škodlivých kódů v Top 10 byly víceúčelové trojany. Ukazuje to posun v taktice, kterou zločinci využívají k maximalizaci svých finančních zisků z kampaní po zavření několika populárních služeb těžících kryptoměny a po poklesu hodnot kryptoměn v uplynulém roce,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Vrásky dělá expertům také Emotet

Vedle Trickbotu riziko představoval například také škodlivý kód Emotet. „Špatnou zprávou to je nejenom kvůli tomu, že jsou oba botnety využívány ke krádežím soukromých dat a přihlašovacích údajů, ale také protože šíří ransomware Ryuk,“ konstatoval Dvořák.

„Ryuk se zaměřuje na aktiva, jako jsou databáze a záložní servery, a požaduje výkupné ve výši až přes milion dolarů. Jelikož se tyto škodlivé kódy neustále mění a vyvíjí, je důležité mít robustní ochranu s pokročilou prevencí hrozeb,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám