Hlavní obsah

Většina Čechů používá paměťová média, zabezpečení ale řeší málokdo

Novinky, ort

Drtivá většina Čechů (93 %) používá paměťová zařízení, jako jsou například USB flashky či externí disky. Na ně přitom často ukládají i citlivé firemní informace, přesto zabezpečení řeší jen málokdo. Vyplývá to z průzkumu společností Seznam.cz a Eset.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Ještě před dvěma roky ukládalo data na externí paměťová zařízení 84 % Čechů, loni to pak bylo 82 % a letos už jen 78 %. Přestože využitelnost paměťových médií tedy spíše klesá, stále nejrůznější flashky a externí disky představují atraktivní možnost, jak ukládat data.

Například cloudová úložiště, tedy ukládání dat prostřednictvím internetových serverů, totiž využívá pouze 42 % lidí. „S výjimkou cloudových úložišť jsme zaznamenali pokles u všech paměťových zařízení,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Disky lidé většinou nezabezpečí

„To s ohledem na bezpečnost vítám. Externí pevné disky a flash disky většina majitelů nijak nezabezpečí. Naopak provozovatelé cloudových úložišť zajištují ochranu dat šifrováním minimálně při jejich přenosu do úložiště a většinou jsou schopni nabídnout ještě silnější ochranu pomocí šifrování i při jejich uložení. Navíc poskytovatelé těchto služeb dodržují obecně vyšší bezpečnostní standardy eliminující možnost lidského selhání,“ konstatoval Dvořák.

Překvapivé jsou podle něj výsledky využívání optických disků. „Přestože podíl CD, DVD či Blu-Ray jako záznamových médií od roku 2017 klesá meziročně 4procentním tempem, stále se jedná o poměrně populární technologii. Aktuálně na toto záznamové médium spoléhá 23 % respondentů,“ prohlásil bezpečnostní expert.

Na zmiňované flash disky ukládají lidé často svá soukromá data, nicméně ve velké míře také ta firemní (43 %). Téměř pětina Čechů dokonce na discích přenáší i citlivé obchodní informace, přitom disk s důvěrnými daty ale zašifruje jen 18 % zaměstnanců.

Šifrování je pro většinu lidí složité

„V momentě, kdy budete přenášet osobní údaje na přenosném médiu a nepodniknete přitom náležitá opatření k jejich ochraně, konáte tak v rozporu s GDPR a vystavujete tak sebe, svého zaměstnavatele, ale hlavně zpracovávané osobní údaje nebezpečí. Půjde-li například o nešifrovaný flash disk s databází zákazníků, nemůže být o adekvátní úrovni ochrany vůbec řeč,“ zdůraznil Dvořák.

Podle něj většina lidí šifrování za složité, nebo neví, jak se to dělá. „Můžeme tak jedině apelovat na edukaci řadových zaměstnanců. Softwarové nástroje na šifrování jsou pro firmy dostupné a jsou uživatelsky přívětivé,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám