Hlavní obsah

Hackeři chtěli s ruským virem ukrást 100 milionů dolarů. Past ale sklapla

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastavit aktivity sítě hackerů, kteří mají na svědomí desítky tisíc obětí, se podařilo ochráncům zákona při velké mezinárodní akci. Na ní spolupracovaly orgány Evropské unie společně se subjekty ze Spojených států, Gruzie či Ukrajiny. Informovala o tom unijní agentura Europol.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Počítačovým pirátům se podařilo škodlivý kód GozNym propašovat na počítače více než 41 tisíc lidí. Využívali přitom metodu phishingu.

Útočníci se vydávali za zástupce nejrůznějších společností a rozesílali lidem odkazy na různé nabídky. Pak v podstatě jen podobně jako rybáři čekali, až se někdo chytne na udičku. Pokud totiž důvěřivci klikli na odkaz ve zprávě, byli přesměrováni na podvodné stránky, odkud se jim do počítače stáhl škodlivý vir.

Podobné útoky nejsou nijak neobvyklé, nicméně na čerstvě odhalené aktivitě hackerů je zarážející, kolik lidí se skutečně na tento trik nechalo nachytat.

Pár milionů byla jen špička ledovce

GozNym pak v počítači vyčkával, aby mohl ukrást přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a platebním kartám. Především v USA se jim touto cestou podařilo ukrást několik milionů dolarů.

To ale podle Europolu byla jen špička ledovce, neboť počítačoví piráti měli daleko větší ambice. V USA si při milionových transakcích pouze zkoušeli, jak celý systém funguje v praxi. Následně chtěli celou síť spustit ve velkém, což by jim podle ochránců zákona vyneslo až 100 milionů dolarů, tedy v přepočtu více než 2,3 miliardy korun.

K tomu ale nakonec nedošlo, neboť sklapla past. Na ní pracoval Europol, americká FBI a také policejní složky z Německa, Bulharska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. Takto rozsáhlá akce byla nezbytná, neboť gang počítačových pirátů operoval v různých státech.

V čele zločinecké organizace stál hacker z Gruzie. Škodlivý kód, který hackeři šířili napříč různými kouty světa, nicméně vytvořil jiný hacker z ruského Orenburgu. Virus pak další počítačoví piráti rozesílali. Pocházeli z Kazachstánu či například Moldavska.

Pět kumpánů stále utíká

Zmiňovanou partičku hackerů se podařilo bezpečnostním složkám již dopadnout, stále však probíhá pátrání po pěti ruských občanech, kteří se měli na krádežích peněz prostřednictvím viru GozNym také podílet.

I když se podařilo hackerskou skupinu rozprášit, virus GozNym představuje pro uživatele hrozbu i nadále. Tento sofistikovaný malware totiž může stále krást údaje k internetovému bankovnictví, čehož mohou využít zbylí kumpáni, kteří utíkají před zákonem.

Zda se virus objevil také v České republice a nějaký tuzemský uživatel kvůli tomu přišel o peníze, není v tuto chvíli jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám