Hlavní obsah

Internetoví podvodníci mají nový trik. Zkoušejí to přes erotiku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie ve čtvrtek varovala před novým trikem internetových podvodníků. Zaměřují se při něm na uživatele, kteří navštěvují webové stránky s erotickou tematikou. Podle společnosti Seznam.cz byly výhružné e-maily zaslány mimo jiné do zhruba 200 tisíc schránek tohoto portálu.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Od počátku týdne evidujeme větší množství výhružných e-mailových zpráv, ve kterých je uvedeno, že při návštěvě erotické webové stránky byl stažen malware, pomocí kterého došlo k napadení počítače uživatele,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

E-mail dál tvrdí, že měl údajný nezvaný návštěvník shromáždit informace o uživatelích, včetně kontaktů, souborů a přihlašovacích hesel, a zároveň došlo k vytvoření videosouboru s dvojitým záznamem, kdy první záznam zobrazuje video, které uživatel sledoval, a druhá část je tvořena záznamem z webkamery.

Zaplatit chtějí v bitcoinech

„Dále je zde uvedeno, že aby byla takto získaná data smazána, je nezbytné, aby došlo k úhradě 13 500 Kč, a to prostřednictvím bitcoinů na bitcoinovou adresu, která je rovněž uvedena ve zprávě a která je opatřena i QR kódem. K provedení platby je stanoveno 48 hodin od přečtení zprávy s tím, že v opačném případě budou získané materiály rozeslané mezi kontakty uživatele, včetně rodinných příslušníků, kamarádů, kolegů apod.,“ konstatovala Dolejšová.

Podvodníci si nicméně vymýšlejí, jde o pouhý spam – tedy nevyžádanou zprávu, u které odesílatelé doufají, že se příjemci nechají napálit.

„Znamená to, že nedošlo k neoprávněnému vniknutí do e-mailové schránky či počítače, a odesílatel zprávy tedy nemá přístup k osobním datům uživatele,“ podotkla mluvčí.

Na zprávu nereagujte

Na zprávu by podle ní neměl příjemce v žádném případě reagovat. „Požadovanou částku neplaťte a zprávu smažte. K podobným nevyžádaným zprávám se vždy chovejte nedůvěřivě, zprávy ignorujte, neodpovídejte na ně a ihned je mažte. Rozhodně nikdy nikomu neposílejte peníze, neklikejte na ve zprávě uvedené odkazy a neotvírejte přílohy,“ uzavřela Dolejšová.

Podvodné zprávy byly zachyceny především v Olomouckém kraji, vyskytovat se ale mohou napříč celou Českou republikou. Ostražitost je tedy rozhodně namístě.

Podobné útoky jsou podle mluvčí Seznamu.cz Anety Kapucianové na denním pořádku, ale firma je zpravidla potlačí. „Jen za uplynulých pár měsíců jsme denně bojovali s vlnami o zhruba pěti milionech zpráv, které se nám podařilo identifikovat a zahodit. Tento útok byl ale velmi sofistikovaný, a než jsme stačili v brzkých ranních hodinách zareagovat, byla zpráva doručena do přibližně 200 000 e-mailových schránek,“ řekla ČTK.

Policisté vyzývají ty, kteří již 13 500 Kč uhradili, aby se obrátili na nejbližší oddělení policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám