Hlavní obsah

Útoků hackerů na vysoké školy přibývá. Jdou po přihlašovacích údajích

Na vysokých školách v posledních letech přibývá takzvaných phishingových útoků, jejichž cílem je získat od lidí na internetu různé přihlašovací údaje. V některých případech se zaměřují i přímo na přístupová hesla do systému vysokých škol, jejichž cílem může být patrně i získání současných poznatků vědců. Školy se úniku dat brání různými bezpečnostními opatřeními, dosud zřejmě úspěšně. Vyplynulo to z odpovědí zástupců vysokých škol.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Poslední roky se zvyšuje množství phishingových útoků zaměřených na český text. Jejich cílem je získat přístupové údaje do bank, čísla platebních karet a podobně," uvedla mluvčí Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Martina Mlynářová. Podle ní se objevují i phishingové útoky cílené přímo na VŠE. Zaměřují se na získání přístupových údajů, na ovlivnění studia či na zaslání peněz na zahraniční účty, řekla mluvčí. Nevyloučila přitom, že v některých případech mohlo být motivací i získání výsledků vědeckých prací.

Zvýšený zájem ze strany hackerů eviduje asi rok i Česká zemědělská univerzita v Praze. Také podle její mluvčí Jany Kašparově začaly přibývat zejména phishingové útoky za účelem získání osobních údajů. Nejčastějším cílem těchto útoků jsou podle ní veřejné webové služby, přes které je možné se dostat do počítačového systému univerzity. "O motivaci získání osobních údajů můžeme pouze spekulovat," řekla.

Získat informace podvodem

Určit cíl útoků nelze přesně ani podle Petra Podzimka z tiskového oddělení Univerzity Karlovy (UK). I on potvrdil, že škola eviduje snahy získat od zaměstnanců školy po internetu informace podvodem. Podle něj nicméně rektorát univerzity neví nic o tom, že by v souvislosti s útokem hackerů unikly informace ze současného vědeckého bádání.

Phishingové útoky zaznamenali také na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. "Naposledy v létě minulého roku, kdy asi v půlce června došlo k cílenému útoku přímo na VŠCHT, ale nebyl úspěšný. Byl včas odhalen prostředky, které máme k dispozici," uvedl mluvčí školy Michal Janovský.

Vědcům na Masarykově univerzitě podle mluvčí školy Terezy Fojtové v poslední době někdo několikrát zaslal podvodné dokumenty k prodlužování patentů. Adresátům podle ní hrozila ztráta peněz za zbytečnou platbu a také ztráta patentové ochrany. "Toho mohou podvodníci využít, a získat tak dříve patentované technologie k užívání," vysvětila.

Velké množství útoků na jednotlivé systémy i na uživatelské přístupové údaje zaznamenalo i České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), uvedl prorektor školy Radek Holý. Podle něj jde v současném světě o běžnou věc, se kterou musí správci sítí počítat. V drtivé většině se jedná o automatizované plošné útoky, sdělil.

Vysoké školy se útokům hackerů brání celou řadou různých opatření, například pomocí různých hardwarových a softwarových technologií nebo školením uživatelů o bezpečném užívání internetu. Spolupracují také třeba se sdružením CESNET a týmem CSIRT, které se zabývají řešením bezpečnostních problémů na internetu.

Hrozba jménem Huawei?

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) koncem minulého roku vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE, které podle něj může být bezpečnostní hrozbou. Na Fakultě elektrotechnické ČVUT firma Huawei loni zprovoznila laboratoř Safe City Lab, kde by bylo možné zkoušet si různé prvky takzvaného chytrého města a 4G sítí. V souvislosti s varováním NÚKIB ale škola nedávno využití laboratoře pozastavila a zvažuje další postup.

Zařízení od Huawei má také VŠE. V roce 2017 zakoupila od firmy na základě veřejné soutěže speciální výkonný server, který podle mluvčí školy funguje správně. Na rozdíl od ČVUT nepatří VŠE mezi instituce, kterých se podle zákona týká varování NÚKIB. Škola proto podle Mlynářové nemá důvod dělat v této souvislosti nějaká opatření. Ostatní vysoké školy, které ČTK oslovila, zařízení od Huawei či ZTE ve své informační infrastruktuře neevidují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám