Hlavní obsah

Triada, CoinHive či Guerilla. Škodlivé kódy číhají na počítače i mobily

Novinky, lez

Kyberbezpečnostní společnost Check Point zveřejnila žebříček škodlivých kódů, se kterými se uživatelé v závěru uplynulého roku setkávali nejčastěji. Kromě klasických počítačů se kyberzločinci stále častěji zaměřují na chytré telefony a tablety.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žebříček je rozdělen na dvě části. V jedné je přehled třech nejrozšířenějších virů, které útočí na klasické počítače, v druhé pak trojice malwarů cílících na mobilní zařízení, jako jsou tablety a chytré telefony.

Největší hrozbu pro klasické počítače představoval již několikátý měsíc za sebou CoinHive. Ten byl navržen pro těžbu kryptoměny monero bez souhlasu uživatele, útočníci tedy díky němu potají vydělávají peníze za využití výpočetního výkonu napadeného počítače.

Těžba kyberměn je v kurzu

Na stroje s Windows se zaměřuje také hrozba XMRig, které v žebříčku patřilo druhé místo. Také tento škodlivý kód těží na napadeném stroji kyberměny bez vědomí uživatele. Přestože kurzy virtuálních měn v poslední době výrazně klesly, pro počítačové piráty jsou evidentně stále lákavé.

Třetí příčku obsadil JSEcoin, který lze vložit do webových stránek – nejde tedy ani tak o škodlivý kód, jako spíše o potencionálně nechtěnou aplikaci. Těžbu lze totiž spustit přímo v prohlížeči výměnou za zobrazení bez reklam, herní měnu nebo jiné výhody, o čemž zpravidla uživatelé vědí.

Stejně jako velkou část loňského roku, i v posledním měsíci představoval nejrozšířenější mobilní hrozbu pro mobilní telefony modulární backdoor Triada. Ten se soustředí výhradně na platformu Android.

Triada uděluje superuživatelské oprávnění pro stažení malwaru a pomáhá jej vložit do systémových procesů. Tento nezvaný návštěvník umí také zfalšovat URL odkazy uložené v prohlížeči.

Mobil ovládnou na dálku

Na druhou příčku se ze třetí posunul malware Guerilla. Opět jde o škodlivý kód, který cílí na zařízení s Androidem. Jde v podstatě o nezvaného návštěvníka, který agresivně kliká na reklamy bez vědomí uživatele a tím vydělává svým tvůrcům peníze.

Žebříček nejčastějších mobilních hrozeb uzavírá Lotoor. Je to hackerský nástroj, který zneužívá zranitelnosti v operačním systému Android, aby získal root oprávnění na napadeném zařízení. Díky tomu jej pak mohou útočníci ovládat na dálku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám