Hlavní obsah

Bezpečnostní experti bijí na poplach. Bankovních virů dramaticky přibylo

Novinky, ort

Stále častěji nasazují kyberzločinci trojské koně, prostřednictvím kterých se snaží dostat na bankovní účty svých obětí. Soustředí se přitom velmi často na chytré telefony, jak dokládá analýza antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde při útocích na mobily o peníze.

Článek

„Druhé čtvrtletí zaznamenalo masivní nárůst tohoto typu trojských koní. 61 045 zaznamenaných instalačních balíčků představuje historické maximum, které jsme doposud zaregistrovali,“ prohlásil Viktor Čebišev, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Ten zároveň zdůraznil, že o takto vysoké číslo se z velké části zasloužili tvůrci trojského koně Hqwar, kteří mají na svědomí polovinu nově objevených modifikací. Okolo pěti tisíc instalačních balíčků připadá také trojanovi pojmenovanému Agent.

Od dubna do června se mezi zeměmi s nejvyšším podílem uživatelů, kteří byli napadeni mobilním bankovním malwarem, umístily Spojené státy americké (0,79 %), Rusko (0,7 %) a Polsko (0,28 %). Zatímco u Ruska a USA došlo pouze k prohození pozic na prvních dvou místech, Polsko se na třetí příčku vyhouplo z devátého místa, kde se nacházelo v prvním čtvrtletí.

Nepodceňovat zabezpečení

Na mobily se nezaměřují kyberzločinci náhodou. Právě prostřednictvím telefonů se totiž často potvrzují platby a další transakce na bankovních účtech. Pokud se tedy útočníkům podaří ovládnout mobilní zařízení, dostanou zpravidla bankovní účet naservírovaný jako na zlatém podnosu.

Právě proto bezpečnostní experti neustále upozorňují, jak důležité je chránit proti virům i mobilní zařízení – vedle chytrých telefonů například i počítačové tablety. Často to jde úplně zadarmo, jak se můžete přesvědčit v našem dřívějším článku.

„Celkový nárůst mobilního malwaru, obzvláště v oblasti bankovnictví, dokládá, že kyberzločinci neustále vyvíjejí nové modifikace svých zhoubných softwarů. Zdokonalují především techniky, které mají zamezit bezpečnostním řešením, aby malware detekovala. Uživatelé a celé bezpečnostní odvětví by proto měli být v nadcházejících měsících obzvláště obezřetní,“ uzavřel Čebišev.

Reklama

Výběr článků

Načítám