Hlavní obsah

Státy USA pracují na lepším zabezpečení volebních systémů. Kvůli hackerům

New York

Většina amerických států si opatřila technické zařízení pro kontrolu počítačových systémů během voleb, které dokáže prověřovat správnost voličských dat a zjistit případné hackery. Instalace kontrolních přístrojů je podle agentury Reuters reakcí na tvrzení amerických zpravodajských služeb, že prezidentské volby v roce 2016 se pokoušelo ovlivnit Rusko.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle tajných služeb USA se ruští hackeři před dvěma lety dostali do voličských seznamů ve státech Illinois a Arizona. Databáze jsou využívány pro ověřování identity voličů, kteří se dostaví k urnám.

Kontrolní senzory už podle ministerstva vnitřní bezpečnosti instalovalo 36 z 50 amerických států. Cílem je zajistit hladký průběh listopadových kongresových a guvernérských voleb.

Státy, které si bezpečnostní zařízení neopatřily, zvolily buď jinou metodu ochrany, nebo se domnívají, že vláda prosazováním technických metod kontroly překračuje své pravomoci, uvádí Reuters. O kterých čtrnáct států USA jde, úřady neoznámily.

Případné poznatky o nežádoucím přístupu do systému mají být ukládány do databáze a sdíleny se všemi státy USA. Vedoucí představitelé amerických zpravodajských služeb jsou přesvědčeni, že zahraniční hackeři se pokusí narušit jak letošní volby do Kongresu, tak i prezidentské volby v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám