Hlavní obsah

Hackerská skupina Carbanak funguje dál. Navzdory zatčení tří členů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečná skupina ukrajinských hackerů známá jako Carbanak navzdory uvěznění tří svých členů dál pokračuje v činnosti. Upozornil na to ruský web Securitylab sledující problematiku kybernetické bezpečnosti. Útoku byly v poslední době vystaveny weby v Rusku a postsovětských státech, ale i v jiných částech světa.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle středečních informací nechali američtí prokurátoři v Evropě zadržet tři Ukrajince, podezřelé z krádeže velkého množství dat amerických firem. Fedor Hladyr, Dmytro Fedorov a Andrij Kolpakov byli zadrženi mezi lednem a červnem, Hladyr je již ve vazbě v USA. U ostatních dvou podezřelých Spojené státy usilují o vydání.

Web Securitylab napsal, že Fedorov byl letos v lednu zatčen v Polsku, kde je stále ve vazbě a čeká na vydání do USA. Kolpakov byl o dva měsíce později zadržen ve Španělsku, jeho osud je nejistý.

Podezřelí jsou údajně členy skupiny Carbanak, zvané též FIN7, považované experty za jednu z nejnebezpečnějších organizací ve světě počítačového zločinu. V USA čelí tito hackeři podezření z počítačových útoků na více než 120 amerických společností s cílem ukrást údaje o platebních kartách jejich klientů a další informace, čímž způsobili škody za desítky miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám