Hlavní obsah

Kyberzločinci zneužívají fotbalovou horečku. Útočí na fanoušky

Novinky, lez

Na fanoušky právě probíhajícího Mistrovství světa ve fotbale v Rusku 2018 se zaměřili kyberzločinci. Důvěřivce lákají na aktuální rozpis a výsledky jednotlivých utkání, soubor je však zavirovaný. Před novou hrozbou varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Zavirovaný soubor se nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Problém nastane ve chvíli, kdy uživatelé otevře přílohu zprávy. „Při otevření se aktivuje malware ‚DownloaderGuide‘, který se obvykle využívá ke stahování potenciálně nežádoucích programů a k instalaci aplikací, jako jsou panely nástrojů, adware nebo systémové optimalizátory,“ uvedl Petr Kadrmas, bezpečnostní expert ve společnosti Check Point.

Zacílení na fotbalový svátek podle něj není vůbec překvapivé. „Události, které přitahují velkou pozornost, považují kyberzločinci za skvělou příležitost ke spuštění nových kampaní,“ konstatoval Kadrmas.

Ostražitost je na místě

Podle něj se kyberzločinci snaží využít fotbalové horečky a doufají, že zaměstnanci budou méně ostražití při otevírání nevyžádaných e-mailů a příloh. „Je proto důležité, aby organizace zaměstnancům připomněly osvědčené postupy v oblasti bezpečnosti,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

„Organizace by navíc měly zajistit, že phishingové e-maily se vůbec nedostanou do e-mailových schránek uživatelů. Vícevrstvé kyberbezpečnostní strategie pomáhají chránit proti známým i neznámým kyberútokům a hrozbám,“ doplnil Kadrmas.

Fotbalová horečka utichne nejdříve v polovině července, kdy mistrovství končí. Lze tedy očekávat, že se objeví další on-line podvody a kyberútoky spojené s tímto šampionátem. Ostražitost je tedy rozhodně namístě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám