Hlavní obsah

Virů těžících kyberměny výrazně přibylo, varovali bezpečnostní experti

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé před škodlivými kódy, jejich prostřednictvím jsou na napadených strojích počítačoví piráti schopni těžit kybernetické měny. V poslední době jich totiž výrazně přibylo. Před rostoucí hrozbou varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Malwarebytes.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Popularitě nejrůznějších kybernetických mincí nahrává fakt, že za jejich pořízení nemusejí uživatelé zaplatit teoreticky ani korunu. Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Jenže právě toho jsou si vědomi také počítačoví piráti. Ti stále častěji instalují podobný software do cizích počítačů místo klasických virů. Podobně zotročené stroje pak kyberzločincům vydělávají peníze, aniž by o tom majitelé počítačů měli ponětí.

Více než miliarda infikovaných počítačů

A rozhodně nejde o nějaký zanedbatelný počet počítačů. Podle dřívější analýzy společnosti AdGuard byla virem schopným těžit virtuální mince v loňském roce infikována více než miliarda počítačů.

Právě tyto škodlivé kódy jsou v posledních týdnech na vzestupu, varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Malwarebytes. Zdůraznili přitom, že se počítačoví piráti dávno nesoustředí pouze na počítače s Windows, ale stále častěji na stroje s platformou macOS od Applu.

I když přesné odhady nejsou k dispozici, počítačoví podvodníci si touto cestou pravděpodobně vydělají několik miliónů korun každý den podle nejstřízlivějších odhadů – soudě podle aktuální hodnoty bitcoinů.

Ta se nyní pohybuje okolo 7600 dolarů za jednu minci, tedy v přepočtu bezmála 167 900 korun.

Antiviry nemusejí pomoci

Uživatelé si mohou sami všimnout, že je podobný software na jejich počítači nainstalován podle toho, že je daný stroj nebývale vytížený, tedy reaguje pomaleji, než je běžné. V takovém případě se vyplatí prohledat nainstalované aplikace a doplňky v internetových prohlížečích a ty podezřelé odinstalovat.

Antiviry totiž u podobných programů a doplňků nemusejí rozpoznat, že jsou nainstalované bez vědomí uživatele.

Bitcoiny a další kryptoměny se uchovávají ve speciálních virtuálních peněženkách. Více se o této problematice dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám