Hlavní obsah

Stovky českých webů těžily virtuální mince

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik stovek českých internetových serverů zatěžovalo nadměrně výkon počítačů a chytrých telefonů svých návštěvníků, ukrývaly se na nich totiž speciální skripty pro těžbu kybernetických mincí, jako jsou například bitcoiny. Upozornil na to serveru Lupa.cz.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kybernetické měny jsou fenoménem dnešní doby. V loňském roce nalákaly celou řadu uživatelů o stovky procent rostoucí kurzy prakticky všech kybernetických měn. Popularita nicméně rostla také díky tomu, že lidé mohou těžit virtuální mince sami, za jejich pořízení tedy nemusí platit ani korunu.

Pokud mají dostatečně výkonný počítač – případně chytrý telefon –, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

Virus se nestahuje, web stačí jen navštívit

Stejným způsobem mohou těžit také hackeři, kteří internetem masivně šíří nejrůznější těžařské viry. Speciálními skripty, které pracují na stejných principech jako samotné viry, jsou dokonce hojně šířeny také prostřednictvím nejrůznějších webových stránek.

Do počítačů nebo jiných zařízení se tedy žádné škodlivé kódy nestahují. Návštěvníci dotčených webů pomáhají počítačovým pirátům vydělat peníze už jen tím, že web navštíví, neboť výkon jejich počítačů či jiných zařízení byl využíván k těžbě kybernetických mincí.

Objevily se na 950 tuzemských webech, jak vyčíslil bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Kolik lidí infikované stránky navštívilo, zatím není jasné. CSIRT.CZ nicméně kontaktoval provozovatele všech dotčených stránek, aby zjednali nápravu.

Nejrozšířenější těžařské viry

Z prvních třech míst v žebříčku nejrozšířenějších počítačových hrozeb obsadily hned dvě příčky právě těžařské viry. Konkrétně šlo o nezvané návštěvníky CoinHive a Cryptoloot. [celá zpráva]

CoinHive byl navržen pro těžbu kryptoměny monero bez souhlasu uživatele. Tento škodlivý kód implantuje JavaScript, který využívá procesor koncových uživatelů a negativně ovlivňuje výkon stroje těžbou kryptoměn. Kyberzločinci mohou využít pro těžbu kryptoměn až 65 % celkových zdrojů CPU koncového uživatele, aniž by o tom věděl.

Malware Cryptoloot funguje velmi podobně. Využívá výkon procesoru nebo grafické karty pro těžbu různých virtuálních mincí, které mohou následně počítačoví piráti směnit za skutečné peníze.

„Uživatelé stále častěji nedůvěřují vyskakujícím oknům a bannerové reklamě a využívají software pro blokování reklam, takže webové stránky více a více využívají jako alternativní zdroj příjmů těžbu kryptoměn. Ale často bez svolení a upozornění uživatelů, jejichž stroje jsou pro těžbu využívané,“ prohlásil Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

„Navíc kyberpodvodníci se ve snaze maximalizovat zisk snaží využít nástroje pro těžbu kryptoměn a získat ještě více z výpočetního výkonu uživatelů ve svůj prospěch. Je pravděpodobné, že v příštích měsících bude tento trend ještě výraznější,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám