Hlavní obsah

Kvůli chybám v procesorech čelí Intel už 32 žalobám

Novinky, mif

Kauza týkající se chyb v procesorech společnosti Intel, které jsou známé pod názvy Spectre a Meltdown, ještě ani zdaleka není u konce. Na americký čipový gigant kvůli hardwarové trhlině cílí už 32 žalob. Upozornil na to server ArsTechnica.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Logo společnosti Intel

Článek

Tři desítky žalob podali jednotliví zákazníci či skupiny nespokojených majitelů procesorů, kterých se chyby týkají. Zbylé dvě žaloby směřují na Intel od vlastních akcionářů.

Prakticky všichni, kteří ženou čipového giganta před soud, se shodují na tom, že podnik informoval dotčené zákazníky velmi laxně a nekonkrétně. Navíc prý chybu ještě bagatelizoval s tím, že nejde o nic dramatického a že riziko zneužití není příliš vysoké.

Internetem kolují desítky virů

Nakonec se ale ukázalo, že jen v lednu vzniklo na 140 virů, které se snaží chyby v procesorech zneužít. [celá zpráva]

Zástupci společnosti Intel se zatím k jednotlivým žalobám nevyjádřili. V tuto chvíli tak není jasné ani to, zda se podnik bude skutečně soudit, nebo se bude snažit všechny spory urovnat mimosoudní dohodou.

Kvůli chybě v procesorech mohou počítačoví piráti propašovat virus přímo do procesoru, aniž by se před ním mohl uživatel jakkoliv chránit. S adresním prostorem totiž nemohou pracovat například ani antivirové programy.

Kromě samotné bezpečnosti je problém také v tom, že po implementování záplaty dochází k citelnému zpomalení celého systému. Podle některých testů dokonce při určitých početních úkonech až o 50 %. [celá zpráva]

Chyba se týká i mobilů

Jak upozornil server Grsecurity, bezpečnostní aktualizaci vydala pro své procesory také konkurenční společnost AMD. Ta však v oficiálním prohlášení tvrdí, že možnost zneužitelnosti objevené trhliny je prakticky nulová a že její procesory by neměly po instalaci trápit ztráty výkonu.

Podobná chyba nicméně byla objevena i u čipů platformy ARM, které využívá většina mobilních telefonů. Společnost ARM oznámila, že již poskytla nástroje k odstranění bezpečnostních nedostatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám