Hlavní obsah

Nejobávanější trojský kůň může za každý 13. útok v Česku

Novinky, lez

Jedním z nejobávanějších virů současnosti je trojský kůň Chromex. Několik posledních měsíců se totiž pravidelně umísťoval na předních příčkách žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů, v září mu dokonce kraloval – může za každý 13. útok v Česku. Vyplývá to z pravidelné statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Žebříček nejčastějších internetových hrozeb v České republice za měsíc září vedl trojský kůň JS/Chromex.Submelius. Jeho podíl na celkových virových hrozbách byl 7,34 procenta,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Ten zároveň zdůraznil, že zářiové statistiky pěkně zamíchaly kartami. „Po více než roce z čela žebříčku sestoupil JS/Danger.ScriptAttachment. Ten ještě v loňském měsíci držel bezmála čtvrtinový podíl, nyní je to méně než tři procenta,“ podotkl Dvořák.

Chromex využívá například popularity neoficiálních streamovacích služeb na internetu a uživatelům nabízí instalaci škodlivých pluginů. Útočníci přitom často slibují, že pluginy zrychlí načítání internetových stránek, ve skutečnosti ale způsobují opak. Často je na možnost instalace podobných pluginů možné narazit na různých streamovacích stránkách s českou nebo slovenskou doménou.

Cílí na Chrome

„Jak napovídá jeho název, Chromex se soustředí na doplňky k internetovému prohlížeči Chrome. V České republice se poprvé četněji vyskytl letos v březnu, kdy se ve statistice objevil na pátém místě,“ doplnil bezpečnostní expert.

Druhým nejčetnějším škodlivým kódem byl v minulém měsíci JS/ProxyChanger. „Jde o trojského koně, který brání přístupu na určité webové stránky a přesměrovává provoz na konkrétní IP adresy. Může například oběť přesměrovat na web útočníka,“ vysvětlil Dvořák.

Tento škodlivý kód v září dosáhl podílu 3,18 procenta. Virovou trojkou v minulém měsíci byl Java/Adwind, další trojský kůň, který slouží jako backdoor a umožňuje vzdálené ovládání napadeného zařízení.

Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže:

Top 10 hrozeb v České republice za září 2017
1. JS/Chromex.Submelius (7,34 %)
2. JS/ProxyChanger (3,18 %)
3. Java/Adwind (3,17 %)
4. VBS/TrojanDownloader.Agent.PFE (2,98 %)
5. JS/Danger.ScriptAttachment (2,93 %)
6. Win32/RiskWare.PEMalform (2,40 %)
7. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,31 %)
8. Win32/GenKryptik (1,95 %)
9. JS/Adware.AztecMedia (1,87 %)
10. VBS/TrojanDownloader.Agent.PGF (1,86 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám