Hlavní obsah

Podvodníci to zkoušejí přes tiskárny. Pak důvěřivce oškubou

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít v posledních dnech lidé, kteří obdrží e-mail s naskenovaným souborem. I když se může na první pohled zdát, že jej zaslala skutečně nějaká tiskárna, ve skutečnosti jde o podvod. A počítačovým pirátům jde pouze o to, aby mohli důvěřivce oškubat.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

K uzamčeným datům se bez hesla uživatelé nedostanou. (ilustrační foto)

Článek

Na množící se podvody upozornil český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Podle něho zneužívají podvodníci fakt, že moderní tiskárny skutečně dokážou naskenované dokumenty odeslat přímo do e-mailové schránky.

„Aktuálně zaznamenáváme zvýšený výskyt e-mailů přesvědčivě se tvářících jako oskenovaný soubor poslaný tiskárnou,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Přílohu vůbec neotevírat

Podle něj nebezpečí tkví právě v příloze, která je součástí nevyžádaného e-mailu. „V příloze je přiložený archív s příponou .rar. V archívu je zabalený .vbs skript, který již poté dokáže napáchat škodu,“ podotkl Bašta.

„Dle některých výzkumníků se s největší pravděpodobností jedná o novou variantu ransomwaru Locky, který šifruje soubory oběti a přidává jim následně příponu .lukitus. Námi zachycený vzorek je v současnosti úspěšně detekován pouze některými antiviry,“ varoval bezpečnostní expert.

To jinými slovy znamená, že nový škodlivý kód, který se šíří prostřednictvím příloh v e-mailu, nemusí antivirové programy vůbec rozeznat. Uživatelé tak po otevření přílohy vlastně ani nemusí vědět, že si zavirovali počítač.

Chce výkupné

Locky přitom dovede v počítači udělat pěknou neplechu. Po spuštění přílohy v nevyžádaném e-mailu se do PC nahraje vyděračský virus, který dále škodí. Zašifruje data a za jejich zpřístupnění požaduje výkupné.

Útočníkům jde tedy především o peníze. Ani po zaplacení výkupného však uživatelé nemají jistotu, že se ke svým datům dostanou. Místo toho je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám