Hlavní obsah

Peníze jako hlavní motiv. Hackerům KLDR už nejde jen o informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Za organizovanými hackerskými útoky na finanční instituce Jižní Koreje a dalších států po celém světě stojí Pchjongjang, vyplývá ze zprávy jihokorejského Institutu finanční bezpečnosti (FSI). KLDR se v důsledku sankcí už při útocích nesoustřeďuje na získávání vládních či vojenských informací, ale snaží se získat finance, uvádí dále zpráva. Agentuře Reuters se nepodařilo získat vyjádření severokorejského zastoupení při OSN. Severní Korea jakékoli spojení s kybernetickými útoky pravidelně popírá.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pchjongjang bývá spojován například s útokem na společnost Sony Pictures v roce 2014, během kterého zmizelo velké množství dat, na internetu se objevily osobní údaje zaměstnanců a pirátské kopie nových filmů.

Některé firmy zabývající se počítačovou bezpečností KLDR připisují i celosvětový útok vyděračského viru WannaCry, který v květnu zasáhl na 300 000 počítačů ve 150 zemích a částečně paralyzoval britské státní zdravotnictví (NHS).

Ruská společnost Kaspersky Lab má za to, že Severní Korea stojí i za kybernetickým útokem na polské banky. Američtí činitelé zase Pchjongjangu přičítají kybernetickou krádež 81 miliónů dolarů (1,8 miliardy Kč), k níž došlo po prolomení systému bangladéšské centrální banky.

Služby spojené s virtuálními měnami

Americká společnost FireEye ve své zprávě uvedla, že Severní Korea kybernetickou špionáž čím dál častěji využívá k finančnímu zisku a zaměřuje se i na služby spojené s virtuálními měnami.

Zpráva institutu FSI identifikovala osm útoků, při nichž severokorejští hackeři cílili na jihokorejské vládní a hospodářské instituce. Dále zmiňuje nově zformovanou hackerskou skupinu Andariel, která je činná přinejmenším od loňského května.

FSI má za to, že tato skupina proniká do bankomatů, a pokouší se tak získat informace o bankovních kartách, které buď prodává na černém trhu, anebo je využívá k výběru hotovosti. Vytvořila údajně i malware, s jehož pomocí pronikla na internetové servery provozující hazardní hry.

Reklama

Výběr článků

Načítám