Hlavní obsah

Vyděračský virus byl jen zástěrka. Hlavním cílem byla ukrajinská infrastruktura

– Kyjev

Hlavním cílem rozsáhlého kybernetického útoku, který v úterý zasáhl kromě ukrajinských a ruských podniků i západní Evropu a Spojené státy, byla ukrajinská infrastruktura. Agentuře Reuters to řekl vysoký představitel ukrajinské policie. Hackeři prý pravděpodobně instalovali škodlivý malware, který využijí pro budoucí sabotáže.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výpadek počítačového systému v důsledku hackerského útoku zaznamenaly soukromé i vládní instituce přibližně v 60 zemích po celém světě. Nejvíce však piráti udeřili na Ukrajině, kde se podle antivirové společnosti Eset nacházelo 75 procent zasažených počítačů. Hackeři za odšifrování počítačové sítě požadovali 300 dolarů (zhruba 7000 Kč).

Útočníci v současnosti nicméně nevydělají na škodlivém kódu Win32/Diskcoder.C Trojan ani korunu. E-mailová schránka, prostřednictvím které komunikovali se svými obětmi, je totiž zablokovaná. Útočníci tak nemají svým obětem jak napsat, že mají zaplatit výkupné.

Je zodpovědné Rusko?

Podle ukrajinských politiků za počítačovými útoky pirátů stojí Rusko, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však obvinění označil za nepodložená. Kyjev obviňoval Moskvu i z předešlých dvou kybernetických zásahů na Ukrajině.

Foto: Avast

Uživatelé napadení virem místo startu operační systému uvidí tuto zprávu.

Podle bezpečnostních expertů cílem útoku bylo instalovat do ukrajinských vládních i komerčních počítačů takzvaný malware, škodlivý program sloužící k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Spíše než pro vydírání pak hackeři využijí program pro budoucí sabotáže, tvrdí odborníci.

Podle zdroje agentury Reuters v ukrajinské policii jsou požadavky na výkupné pouze zástěrkou. „Vzhledem k tomu, že byl virus modifikován tak, aby zasáhl všechna data a zabránil jejich dešifrování, pravděpodobnost instalace nového malwaru je velmi vysoká," řekl agentuře.

Oběti jsou i v Rusku

Předpoklady policie potvrzuje i kyjevská kybernetická výzkumná firma Information Systems Security Partners (ISSP). Podle jejich představitelů peníze nejspíš nebyly hlavním cílem hackerů vzhledem k tomu, že výkupné zaplatilo jen několik lidí.

„Téměř ve všech institucích, jejichž sítě byly zasaženy, ne všechny počítače skončily v režimu offline," řekl šéf ISSP Oleh Derevjanko. „Snažíme se pochopit, co mohli (hackeři) v těchto počítačích zanechat, když je zasáhli," dodal.

V Rusku se terčem kybernetického útoku stalo osm desítek společností včetně ropné jedničky Rosněfť. Ukrajina hlásila výpadky IT v bankovním sektoru, energetických i rozvodních sítích a poštovních společnostech.

Virus stále představuje hrozbu

Ať už pochází virus Win32/Diskcoder.C Trojan odkudkoliv, na napadeném stroji dokáže udělat pěknou neplechu. A to dokonce větší než drtivá většina dalších vyděračských virů. Ty totiž často potřebují k zašifrování dat na pevném disku poměrně dost času, klidně i několik hodin. Během toho může jejich práci zachytit antivirový program a zablokovat je ještě dříve, než v počítači nadělají nějakou větší škodu.

Nově objevená hrozba však funguje jiným způsobem. Na disku nezašifruje všechna data, ale pouze tzv. MBR (Master Boot Record). Jde o hlavní spouštěcí záznam, díky kterému se v podstatě spouští celý operační systém. K zašifrovanému záznamu pak počítač nemá přístup a místo Windows spustí jen hlášku o nutnosti zaplatit výkupné.

Na zašifrování MBR nepotřebuje nový vyděračský virus několik hodin, stačí mu pouze pár vteřin. Antiviry tak prakticky nemají šanci škodlivý kód zachytit. Hned po prvním restartu je pak problém na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám