Hlavní obsah

Hackeři mohou špehovat lidi přes kamery. Kvůli chybám v ovládacím softwaru

Novinky, ort

Zneužít chyby v IP kamerách čínské výroby mohou relativně snadno počítačoví piráti. Touto cestou pak mohou špehovat bez vědomí uživatele lidi, kteří se budou nacházet před objektivem. Na chyby upozornila bezpečnostní společnost F-Secure.

Foto: archív výrobce

Opticam i5 HD

Článek

„Zranitelnosti umožňují útočníkovi ovládnout kameru, sledovat video a v některých případech i získat přístup k dalším zařízením nacházejícím se ve stejné síti,“ varoval Pavel Bašta, analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Zranitelnosti byly objeveny prozatím ve dvou kamerách čínské společnosti Foscam. Konkrétně v modelech Foscam C2 a Opticam i5 HD.

Foto: archív výrobce

Opticam i5 HD

Jak upozornili bezpečnostní výzkumníci společnosti F-Secure, postižených IP kamer bude daleko více, neboť totožný ovládací software používá více výrobců. „Je pravděpodobné, že se zranitelnosti budou nacházet i v dalších značkách, jako jsou Chacon, 7links, Netis, Turbox, Thomson, Novodio, Nexxt, Ambientcam, Technaxx, Qcam, Ivue, Ebode a Sab,“ doplnil Bašta.

Aktualizace zatím chybí

To představuje poměrně velké bezpečnostní riziko, neboť počítačoví piráti mohou kvůli chybám snadno získat nadvládu nad poměrně velkým množstvím kamer. Zda už byla chyba skutečně zneužita, však v tuto chvíli není jasné.

Samotní uživatelé se před objevenými trhlinami příliš chránit nemohou. Musí totiž počkat až do doby, kdy jednotliví výrobci vydají aktualizace ovládacích softwarů jednotlivých kamer. To ale může trvat klidně i několik týdnů.

Jedinou spolehlivou obranou je tak v tomto případě bohužel pouze odpojení kamer od počítačové sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám