Hlavní obsah

Obrana prakticky neexistuje. Viry samy smažou všechny stopy

Novinky, ort

V loňském roce se doslova roztrhl pytel s vyděračskými viry. Ty dokázaly napáchat na napadeném stroji velkou neplechu, ale uživatel alespoň hned věděl, na čem je. Nezvaní návštěvníci se totiž téměř okamžitě přihlásili o výkupné. Nová vlna útoků v letošním roce je však daleko vážnější, protože si škodlivé kódy hrají s uživateli na schovávanou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útoky vyděračských virů mají prakticky vždy stejný scénář. Nezvaný návštěvník zašifruje uložená data na pevném disku. Útočníci se snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Ani po zaplacení výkupného se uživatelé ke svým datům nemusejí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat a data rozšifrovat, což ale nemusí být vůbec jednoduché. A v některých případech to dokonce nejde vůbec.

V každém případě platí, že si uživatel aktivity počítačového viru všimne prakticky hned poté, co se uhnízdí v počítači. Pokud má tedy zálohu dat, stačí přeinstalovat operační systém a už není nijak ohrožen.

Snaží se zůstat v utajení

Bezpečností experti antivirové společnosti Kaspersky Lab však nyní upozornili na to, že se množí tzv. neviditelné cílené útoky. Jak je z jejich označení již patrné, počítačoví piráti se při nich snaží zůstat co nejdéle v utajení.

„Neviditelné útoky využívají pouze legální software, jako jsou široce dostupné penetrační testy a správcovské nástroje nebo PowerShell aplikační rámce pro automatizaci úloh v systému Windows. Nezanechávají přitom žádné malwarové soubory na pevném disku, nýbrž je ukrývají v operační paměti,“ podotkli bezpečnostní experti.

To velmi znesnadňuje případné odhalení škodlivých kódů v napadeném stroji. Běžně je totiž možné dohledat aktivitu hackerů na pevných discích klidně ještě rok po útoku. V případě, že jsou data ukryta v operační paměti, automaticky se smažou po prvním restartování počítače.

„Útočníci se v systému zdržují jen na nezbytně dlouhou dobu, během níž shromažďují informace ještě před tím, než se jejich stopy v systému vymažou prvním restartováním,“ doplnili odborníci.

Útočí především na firmy

Zmiňovanou taktiku používají kyberzločinci především při útocích na firmy. Není nicméně vyloučeno, že stejný postup nebudou v dohledné době aplikovat také při útocích na koncové uživatele.

Antivirová společnost Kaspersky Lab doposud odhalila podobné útoky na více než čtyřech desítkách společností v Evropě, USA, Jižní Americe a dalších koutech světa. Počítačoví piráti se při nich soustředí především na banky, telekomunikační společnosti a v neposlední řadě i na vládní organizace. Zda se podobný útok uskutečnil v Česku, není v tuto chvíli jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám