Hlavní obsah

Rudolph Giuliani bude radit Donaldu Trumpovi s kybernetickou bezpečností

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý starosta New Yorku Rudolph Giuliani, který dříve rovněž usiloval o prezidentský post, provozuje vlastní poradenskou firmu zaměřenou na bezpečnost. Trump s ním původně počítal jako s novým ministrem zahraničí.

Foto: Mike Segar, Reuters

Rudolph Giuliani

Článek

O Giulianim se dříve spekulovalo jako o kandidátovi na post ministra zahraničí, ovšem jeho obchodní a poradenské aktivity mu v tom zabránily. Giulianiho firma totiž pracuje pro katarského emíra a kanadskou firmu, která chtěla postavit ropovod Keystone XL.

Giulianiho nová pozice nepředstavuje oficiální funkci a zatím není jasné, zda bude honorovaná. Budoucí americký prezident prohlásil, že rád využije „odborné znalosti a pohled svého přítele, kterému věří“. Kybernetické útoky se staly jádrem sporu mezi nastupující administrativou a končícím americkým prezidentem Barackem Obamou, který ve světle informací od tajných služeb o vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb nechal vyhostit 35 ruských diplomatů.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Donald Trump nejprve jakékoli kybernetické zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb vylučoval, po seznámení se zprávou FBI však změnil rétoriku. Nadále ale považuje za důležité, aby nastupující hlava státu udržovala přátelské vztahy s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Tomu někteří bezpečnostní experti přisuzují důležitou roli při plánování kybernetických útoků v USA, což však Kreml vehementně odmítá.

Trumpa zajímají útoky na firmy

Rudolph Giuliani má stanout v čele týmu odborníků, kteří se zaměří na potírání a eliminaci internetových útoků na veřejnou správu i soukromý sektor. „V této oblasti se nyní provádí spousta důležitých výzkumů jak u nás, tak v Izraeli nebo v Německu. Všichni řešíme otázku své kybernetické bezpečnosti,“ řekl Giuliani v telefonickém rozhovoru s americkými médii. Za svůj hlavní úkol Guiliani považuje kooperaci odborníků na bezpečnost a klíčových firem v USA.

Nový americký prezident se podle Rudolpha Giulianiho živě zajímá o problémy amerických firem a bude se při osobních setkáních ptát na rizika, jimž tyto společnosti čelí, ať už jde o hacking, průniky a narušení firemních sítí, manipulaci, krádeže dat a identit, či zabezpečení infrastruktury pro informační technologie.

Zvýšený zájem nastupující americké administrativy o kybernetickou bezpečnost vítají odborníci na internetovou ochranu. „Vždy je dobré, když si stát uvědomuje velikost a šíři rizik, která s sebou přináší moderní technologie. Škody způsobené kybernetickými útoky se každoročně zvyšují a mohou zásadním způsobem ovlivnit nejen fungování firem, ale i státních institucí. Vzhledem k tomu, že stát spravuje mnoho citlivých i osobních dat, měla by pro něj být bezpečnost prioritou číslo jedna,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám