Hlavní obsah

DDoS útoků přibývá. Na vině je i laxnost uživatelů

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útoky nejrůznějších botnetů – tedy sítí zotročených počítačů i mobilů – jsou stále častější. Za uplynulé čtvrtletí byly podle antivirové společnosti Kaspersky Lab napadeny tímto způsobem cíle v 67 zemích. Kyberzločincům přitom práci velmi usnadňuje i laxnost samotných uživatelů.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve třetím kvartále byly botnetovými útoky napadeny cíle celkem v bezmála sedmi desítkách zemí. Zatímco v Japonsku, Spojených státech a Rusku počty útoků vzrostly, počty čínských a jihokorejských obětí naopak znatelně klesly.

Zajímavé je rozhodně i to, že ve zmiňovaném čtvrtletí se poprvé mezi prvními 10 zeměmi s nejvyšším počtem zaznamenaných DDoS útoků objevily tři západoevropské státy – Itálie, Francie a Německo.

Nejčastější jsou útoky na Čínu

Nejvíce DDoS útoků bylo nicméně ve sledovaném období cíleno na Čínu, i když ve srovnání s předchozím čtvrtletím jde o pokles. Konkrétně jen na populární čínský vyhledávač Baidu bylo vedeno dohromady 19 útoků, přičemž byl tento poskytovatel zároveň vystaven nejdéle trvajícímu útoku ve třetím čtvrtletí – rekordních 184 hodin.

K podobným útokům pomáhají nevědomky počítačovým pirátům také někteří uživatelé, které si příliš nelámou hlavu se zabezpečením svých zařízení. Je nutné podotknout, že řeč není pouze o chytrých telefonech a klasických počítačích, ale například také o tzv. zařízení internetu věcí (IoT) – tedy například nejrůznější kamery, které se mohou připojovat k internetu.

Právě tato zařízení se stala součástí obřího botnetu, který využili kyberzločinci na konci října na útok na DNS servery společnosti Dyn. Ty standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Právě proto se podařilo hackerům vyřadit z provozu na východním pobřeží USA hned několik velkých webů – tím, že nefungoval překladač (DNS servery), webové prohlížeče po zadání adresy nevěděly, kam se mají připojit.

Uživatelé se tak nemohli připojit například na sociální sítě Twitter a Facebook, zpravodajské servery Daily News, CNN i New York Times a hudební portály Spotify a Soundcloud. [celá zpráva]

Uživatelé by měli dbát na zabezpečení

K útokům na koncové uživatele využívají počítačoví piráti velmi často různé viry, prostřednictvím kterých mohou napadenou stanici ovládat na dálku. Tu pak přiřadí do obřího botnetu, s jehož pomocí pak v případě dostatečné velikosti mohou vyřadit z provozu prakticky libovolný cíl na internetu.

Zabránit DDoS útokům tak mohou v první řadě samotní uživatelé, když budou klást dostatečný důraz na zabezpečení svých zařízení.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám