Hlavní obsah

Chcete navýšit kapacitu zadarmo? Nový phishingový podvod se šíří Českem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před novou phishingovou zprávou, která se začala šířit Českem. Ta necílí na koncové uživatele, ale na hostingové providery. Tedy na ty, kteří nabízejí prostor pro provozovatele webových stránek. Právě kvůli tomu ale mohou kyberzločinci napáchat poměrně velké škody.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím CSIRT.cz

Text podvodného e-mailu

Článek

Podvodníci lákají na magické slovo „zadarmo“. „Zaznamenali jsme několik případů phishingového útoku vyzývajícího uživatele k přihlášení do e-mailového boxu a následné bezplatné navýšení jeho kapacity,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Cíl útoku je tedy zřejmý, stejně jako u celé řady dalších phishingových zpráv se snaží od důvěřivců vylákat důvěrné informace, konkrétně tedy přihlašovací údaje.

Pozornější uživatele může zarazit, že je nevyžádaná zpráva psaná v angličtině. „Odkaz v této phishingové zprávě směruje na falešný formulář pro zadání přihlašovacích údajů. Na daný link nedoporučujeme klikat a v případě, že jste tak učinili a do falešného formuláře jste se přihlásili, doporučujeme změnu hesla ve všech službách, kde jste ho používali,“ konstatoval Bašta.

Jedno heslo, hromada problémů

Problém může být především to, pokud se prostřednictvím podobného e-mailu podaří kyberzločincům napálit skutečně nějakého hostingového providera s administračními právy. V takovém případě se totiž útočníci mohou dostat k jednotlivým uživatelům dané společnosti nebo organizace.

„Prozatím víme o falešných správách zneužívajících jméno hostingových společností Active24 a FORPSI,“ doplnil bezpečnostní analytik.

Změna přístupových údajů je tedy namístě. Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo), nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám