Hlavní obsah

Přepošli mi tuhle zprávu, zkouší napálit důvěřivce na Facebooku podvodníci

Novinky, mif

Česká spořitelna varovala před novou vlnou podvodů, která se šíří především prostřednictvím sociální sítě Facebook. Zprávami se podvodníci snaží vylákat autorizační kódy k transakcím provedeným přes internetové bankovnictví.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím České spořitelny

Ukázka podvodné zprávy

Článek

Na první pohled se může zdát, že žádosti o přeposlání potvrzovací SMS zprávy chodí od skutečných přátel. Ve skutečnosti však počítačoví piráti využívají napadené a podvodné účty na Facebooku. Za skutečné přátele se tedy pouze vydávají.

„Podvodník osloví klienta z profilu některého z jeho přátel, že má problém s telefonem. Následně klienta požádá, jestli si může nechat poslat autorizační SMS na jeho telefon s tím, aby mu ji klient pak přeposlal,“ varovali zástupci České spořitelny.

SMS zprávy nikomu nepřeposílat

Právě v tom je ale kámen úrazu. „Tato SMS však ve skutečnosti patří klientovi a jejím přeposláním umožní podvodníkovi autorizovat platby ze svého vlastního účtu. Skutečný majitel profilu, kterým podvodník klienta osloví, o podvodu pravděpodobně vůbec netuší,“ stojí v prohlášení banky.

Na podobné žádosti by uživatelé neměli vůbec reagovat. „Nikdy nikomu nepřeposílejte autorizační SMS kódy. Pokud jste to už ale udělali, doporučujeme vám okamžitě kontaktovat naši bezplatnou informační linku 800 207 207,“ podotkli zástupci spořitelny.

Není vyloučeno, že podvodníci se podobným způsobem budou snažit napálit také uživatele jiných finančních institucí, případně budou podobný styl útoků zkoušet také přes jiné komunikační kanály. Obezřetnost je tak namístě.

Pasti na Facebooku

Na Facebook se počítačoví piráti zaměřují celkem často. Před časem například pod hlavičkou České spořitelny lákali na nabídky, ve kterých slibovali za použití nové verze internetového bankovnictví finanční bonus ve výši 1000 Kč. [celá zpráva]

Foto: repro Facebook

Podvodná nabídka na Facebooku

Ve skutečnosti samozřejmě o žádnou novou verzi internetového bankovnictví nejde. Kyberzločinci se pouze touto nabídkou na sociální síti snaží vylákat z důvěřivců jejich přihlašovací údaje. Poté jsou jen krůček od toho, aby lidem vybílili účet nebo si prostřednictvím něj sjednali nějakou půjčku.

V podstatě jim stačí propašovat na chytrý telefon virus, prostřednictvím kterého budou schopni odchytávat potvrzovací SMS zprávy. Nezvaných návštěvníků s touto schopností kolují internetem desítky, riziko nakažení tedy není vůbec nepravděpodobné.

Případně jim stačí o potvrzovací zprávu požádat z jiného napadeného počítače, jak bylo popsáno už v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám