Hlavní obsah

Zákeřný červ děsí bezpečnostní experty i po letech

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První verze zákeřného červa Confickera začala internetem kolovat už v roce 2008. Přestože zabezpečení počítačových systémů od té doby prošlo značným vylepšením, nové verze této hrozby stále nepřestávají strašit. Aktuálně dokonce tento nebezpečný malware kraluje statistikám nejrozšířenějších virových hrozeb.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve zmiňovaném roce 2008 byl conficker několik dlouhých měsíců nejrozšířenější hrozbou vůbec, platilo to prakticky i celý rok 2009. V uplynulých letech však o sobě tento nezvaný návštěvník nedával vůbec vědět.

Zlom nastal až v letošním roce, kdy jej kyberzločinci začali hojně využívat. V tuzemsku i v zahraničí tak podle analýzy antivirové společnosti Check Point představoval tento červ nejrozšířenější hrozbu vůbec.

„Conficker byl v září celkově zodpovědný za 14 procent všech detekovaných útoků,” upozornil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Napadl i počítače v elektrárně

Conficker využívá zranitelnosti operačního systému Windows. Pro tu už dávno existuje bezpečnostní záplata, ale jak je ze statistik zřejmé, s její instalací si velká část uživatelů hlavu neláme. Na konci dubna se dokonce ukázalo, že se tento nebezpečný červ uhnízdil v počítačích v bavorské jaderné elektrárně Gundremmingen. [celá zpráva]

Autoři confickera vybudovali po celém světě velkou síť infikovaných PC, využitelných na libovolnou úlohu, poněvadž počítače mohou díky viru ovládat na dálku. Na jeho řízení použili autoři červa inovativní způsob. Každý den se vygenerují nové náhodné domény, kam se vir hlásí a žádá instrukce.

Tím prakticky bezpečnostním expertům znemožňují, aby mohli confickera zcela vyřadit z provozu.

Důležité jsou aktualizace

Většina antivirových programů by si nicméně i s tou nejnovější verzí měla poradit. Pokud ne, mohou pomoci s jeho vystopováním nejrůznější on-line antivirové skenery. Ty jsou zpravidla k dispozici zadarmo.

Jak zajistit, aby se červ do počítače vůbec nedostal? Bezpečnostní experti důrazně doporučují nainstalovat do počítače všechny přístupné bezpečnostní aktualizace, které jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám