Hlavní obsah

Virus Danger stále nepřestává strašit, stojí za každým druhým útokem

Novinky, ort

Nejrozšířenější virovou hrozbou v České republice i nadále zůstává nezvaný návštěvník Danger. Tento škodlivý kód je zodpovědný za každý druhý zaznamenaný útok na tuzemská zařízení. Vyplývá to z pravidelných virových statistik společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sluší se připomenout, že Danger se drží na vrcholku potravinového žebříčku virových hrozeb už několik měsíců za sebou. Jeho celé jméno zní JS/Danger.ScriptAttachment.

Pomocí tohoto nezvaného návštěvníka jsou útočníci schopni otevřít zadní vrátka do operačního systému, prostřednictvím nich pak mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry z rodiny ransomware.

Zadní vrátka otevírá i další virus

Vyděračské viry pak dovedou udělat v počítači daleko větší neplechu než Danger. „Tyto škodlivé kódy zařízení zašifrují a poté po obětech požadují výkupné,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Danger se nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Prakticky to samé platí také o druhé nejrozšířenější hrozbě zvané Nemucod. Také s pomocí tohoto viru mohou počítačoví piráti do napadeného stroje stahovat další škodlivé kódy.

„Malware Nemucod byl během letošního roku použit při několika kampaních a koncem března dosáhl 24procentního podílu v celosvětové detekci škodlivých kódů,“ připomněl Dvořák.

V ohrožení i bankovní účty

Trojici nejrozšířenějších počítačových hrozeb pak uzavírá za měsíc září škodlivý kód Java/Adwind. Ten kyberzločinci využívají velmi často k napadání bankovních účtů. „Oproti srpnu, kdy v Česku představoval rovněž třetí největší potenciální riziko, jeho podíl vzrostl téměř o půl procentního bodu na 4,25 procenta,“ uzavřel Dvořák.

Seznam deseti nejrozšířenějších hrozeb za měsíc září naleznete v tabulce níže:

Deset nejrozšířenějších počítačových hrozeb – září 2016
PořadíVirusPodíl
1.JS/Danger.ScriptAttachment47,28 %
2.JS/TrojanDownloader.Nemucod21,32 %
3.Java/Adwind4,25 %
4.VBA/TrojanDownloader.Agent.BRV2,06 %
5.VBA/TrojanDownloader.Agent.BSV1,46 %
6.JS/ProxyChanger1,3 %
7.SWF/Exploit.ExKit1,15 %
8.JS/Kryptik.RE1,06 %
9.VBA/TrojanDownloader.Agent.BTR0,79 %
10.MSIL/Kryptik.GZH0,71 %
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám