Hlavní obsah

Stinná stránka internetu věcí. Hackeři ovládají žárovky i kamery

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet věcí (IoT) je často skloňován jako nevyhnutelná budoucnost. Zařízení, která se dokážou sama připojovat k internetu, však představují i velké bezpečnostní riziko. Na jejich stinnou stránku upozornil nově objevený botnet obřích rozměrů, tedy síť zotročených počítačů nebo zařízení schopných přístupu na celosvětovou počítačovou síť.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Není žádným tajemstvím, že kyberzločinci neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítačů. Internetem často šíří nebezpečné záškodníky, prostřednictvím kterých jsou pak schopni napadené stroje ovládat na dálku.

Když jich podobným způsobem zotročí dostatečné množství, tedy když vytvoří tzv. botnet, je to pro ně jako objevit hroudu zlata. S desítkami tisíc napadených počítačů, které je poslechnou na slovo, jsou schopni šířit nevyžádané e-maily nebo provádět DDoS útoky.

Při něm velké množství PC začne přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Botnety jsou velmi populární

Není proto divu, že botnety jsou v internetovém podsvětí tak oblíbená a ceněná zbraň. S dostatkem zotročených počítačů jsou totiž útočníci schopni vyřadit z provozu prakticky jakoukoliv webovou stránku a její provozovatele pak následně například vydírat, žádají po nich peníze za to, že útok ustane.

Na to se samozřejmě snaží neustále reagovat i bezpečnostní experti. V současnosti tak existuje celá řada programů, díky kterým je možné na viry schopné ovládnout na dálku PC vyzrát.

Jak ale ukázal tento týden útok na francouzskou společnost OVH, zločin je vždy o krok napřed. Kyberzločinci jsou si totiž samozřejmě také vědomi toho, že uživatelé stále častěji dbají na zabezpečení svých počítačů, a proto se snaží zotročovat úplně jiná zařízení.

Zaměřují se na zařízení tzv. internetu věcí, tedy na chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Meteorologické stanice, kamery, termostaty...

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, kamery, termostaty, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

U nich bezpečnost zatím nikdo nijak dramaticky neřeší, čehož se snaží kyberzločinci využít. Pro útok na OVH tak bylo použito na 150 000 zotročených zařízení z kategorie internetu věcí, upozornil server The Hacker News.

S jejich pomocí byli počítačoví piráti schopni dosáhnout DDoS útoku s intenzitou 1 Tb/s. To je pro lepší představu tak velká zátěž, že by ji neustála ani celá řada větších tuzemských serverů.

Popularita internetu věcí poroste

Internet věcí představuje pro uživatele velké pohodlí, zároveň se ale ukazuje i jeho stinná stránka – slabá bezpečnost.

Do roku 2020 přitom vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám