Hlavní obsah

Počítačové viry se mohou šířit i přes obyčejné dopisy

Novinky, ort

Vynalézavost kyberzločinců nezná mezí. Nejenže neustále hledají chyby v různých programech, aby se prostřednictvím nich mohli propašovat na cizí počítače, nově přišli na způsob, jak zneužívat obyčejné papírové dopisy. Přibalí k nim totiž infikovaný USB flash disk, který většina zvědavců bez váhání použije.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A není se čemu divit. Dopis, před kterým podle serveru Extremetech varovala australská policie, totiž na první pohled vypadá jako nějaké reklamní sdělení, jehož součástí je i lákavá pozornost – USB flash disk.

Kyberzločinci například tvrdí, že jde o propagační materiály streamovací služby Netflix. Ke zvýhodněným službám se uživatelé údajně dostanou ve chvíli, kdy nainstalují aplikace uložené na paměťovém médiu.

Nainstaluje se vyděračský virus

Právě v tom je ale kámen úrazu. Ve skutečnosti se totiž na flash disku žádná prémiová nabídka ani jiný benefit neukrývá, instalací softwaru pouze pustí důvěřivci do svého počítače vyděračský virus. Ten zašifruje uložená data na pevném disku a za jejich zpřístupnění požaduje výkupné.

Ani po jeho zaplacení se uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat a data rozšifrovat, což ale nemusí být vůbec jednoduché. A v některých případech to dokonce nejde vůbec.

Placení výkupného je pro počítačové piráty v podstatě motivací k dalším útokům, upozornil server The Hacker News. Relativně snadný zisk jim pouze potvrdí to, že podobné útoky se jim vyplatí.

Pozor na flash disky, nejen ve schránkách 

Prostřednictvím obyčejných dopisů a flash disků, které se v nich ukrývají, mohou kyberzločinci samozřejmě šířit i prakticky libovolné další hrozby. Například nejrůznější špionážní software, který nemusí lidé na první pohled vůbec rozeznat. Snaží se totiž co nejdéle pracovat v utajení a práci uživatelů jen potají sleduje.

Závěr je tedy jasný. Flash disky mohou představovat skutečnou hrozbu a uživatel by si měl dvakrát rozmyslet, jestli je připojí k počítači, či nikoliv. A je přitom úplně jedno, jestli přijdou společně s nějakým dopisem, nebo je bude rozdávat někdo na nějaké reklamní akci.

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám