Hlavní obsah

Počítače terorizuje nový vyděračský virus. Bezpečnostní experti už mají řešení

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem se bez nadsázky jako lavina začal šířit nový vyděračský virus zvaný Alma. Tento nezvaný návštěvník zamkne data v počítači a požaduje výkupné. Vrásky na čele nicméně uživatelům příliš dělat nemusí, protože bezpečnostním expertům se na něj podařilo již vyzrát.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na nového člena z rodiny ransomware, jak jsou souhrnně označovány vyděračské viry, upozornili výzkumníci ze společnosti PhishLabs. Ta se zabývá hledáním a analyzováním nových bezpečnostních hrozeb.

Škodlivý kód Alma útočí prakticky úplně stejně jako ostatní vyděračské viry. Nejprve začne šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování dat musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Výkupné neplatit

Ani po zaplacení výkupného ale nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

To však naštěstí o škodlivém kódu Alma již neplatí. Bezpečnostní experti dokázali v rekordně krátkém čase tohoto nezvaného návštěvníka analyzovat a vyvinout dekryptovací program.

S touto bezplatnou utilitou se uživatelé dostanou zpět ke všem svým datům, aniž by museli vyděračům zaplatit byť jen jedinou korunu. Samotný program i návod k jeho použití je možné stahovat ze stránek tvůrců, k dispozici je však pouze v anglickém jazyce.

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých odesílatelů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám