Hlavní obsah

Hackeři se dostali k heslům desítek miliónů lidí. Jsou mezi nimi i Češi

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé, kteří používali internetovou službu iMesh. Počítačoví piráti se totiž dostali k desítkám miliónů uživatelských účtů z tohoto serveru. Kromě přihlašovacích jmen znají také přístupová hesla. Upozornil na to server Leaked Source.

Foto: repro imesh.com

Služba iMesh v současnosti už nefunguje. Únik hesel přesto představuje pro uživatele riziko.

Článek

Hackerům se podařilo získat hesla k více než 53 miliónům účtů na službě iMesh. Nejvíce postižených uživatelů je z USA, kyberzločinci se totiž zmocnili bezmála 14 miliónů přihlašovacích údajů Američanů.

Nezanedbatelné procento z úniku nicméně tvoří také Češi. Podle informací serveru Leaked Source, který uniklá hesla analyzoval, bylo kompromitováno přinejmenším 168 tisíc hesel tuzemských uživatelů.

Jak k úniku došlo, zatím není jasné. Služba iMesh totiž oficiálně ukončila svou činnost už zkraje června, v současnosti je tedy nedostupná. Otazník visí také nad tím, zda se databáze počítačoví piráti zmocnili ještě před koncem fungování serveru, nebo až poté.

Ukradená hesla jsou stále hrozbou

Odcizená hesla nicméně představují velkou hrozbu i poté, co služba přestala oficiálně existovat. Celá řada uživatelů totiž používá stejná hesla na různých serverech – na e-mailu, sociálních sítích či například v internetových obchodech. V případě, že stejné přihlašovací údaje používají uživatelé také na jiných službách, měli by neprodleně změnit hesla i tam.

Přímo server Leaked Source již stihl databázi odcizených hesel analyzovat. Na zmiňovaných webových stránkách si tedy uživatelé mohou ověřit, zda se sami stali obětí útoku. Do příslušného okna na úvodní stránce stačí zadat svou e-mailovou adresu, načež uživatel bude upozorněn, zda si má změnit heslo.

Při hledání přitom server Leaked Source neprochází pouze hesla z útoku na službu iMesh, ale také z dalších úniků. V databázi má bezmála dvě miliardy odcizených hesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám