Hlavní obsah

Internetový prohlížeč Chrome má nebezpečné trhliny

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé dva týdny po vydání nového Chromu s pořadovým číslem 52, přinesli jeho tvůrci aktualizaci opravující celkem deset chyb. Některé z nich jsou označovány jako velmi vážné, mohou být tedy zneužívány počítačovými piráty. Upozornil na to server Security Week.

Foto: Novinky

Webový prohlížeč Chrome

Článek

Samotný Chrome 52 opravoval několik desítek bezpečnostních trhlin. To nicméně neznamená, že by se tvůrcům podařilo vychytat úplně všechny chyby, jak ukazuje nejnovější aktualizace.

Z nalezených deseti nových trhlin jsou čtyři „vysoce závažné“. Tyto chyby tedy mohou kyberzločinci zneužít k tomu, aby do počítače propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohou přistupovat k nastavení napadeného stroje či uloženým datům na pevném disku.

Teoreticky počítačoví piráti mohou zneužít také tři chyby, které mají nálepku „důležité“. U nich se nicméně nepředpokládá, že by v praxi došlo k jejich masivnímu zneužívání, jako je tomu u vysoce závažných bezpečnostních nedostatků.

Zbylé tři aktualizace pak slouží především ke zlepšení funkčnosti jednotlivých součástí internetového prohlížeče. Tyto důležité záplaty by tedy neměly pro uživatele představovat žádné velké bezpečnostní riziko.

Lovci chyb si vydělali statisíce

S instalací aktualizace Chromu by s ohledem na možná rizika neměli uživatelé otálet. Stahovat opravy je možné prostřednictvím automatických aktualizací.

Nainstalovat aktualizaci manuálně je možné prostřednictvím nápovědy, konkrétně v části „O aplikaci Chrome“. Po rozkliknutí této nabídky se uživateli automaticky nabídne instalace nejnovější verze.

Není bez zajímavosti, že většinu trhlin odhalili tzv. lovci chyb. Tedy hackeři, kteří jsou odměňováni za nalezené trhliny. Tvůrci Chromu jim za to vyplatili 20 500 dolarů, tedy v přepočtu bezmála půl miliónu korun.

Podobným způsobem začala hackery na nalezení chyb tento týden lákat také společnost Apple. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám