Hlavní obsah

Za útokem na počítače demokratů stojí Rusko, prohlásila Clintonová

– Washington/Moskva • Aktualizováno

Za útokem na počítače Demokratické strany, z nichž nedávno uniklo velké množství e-mailů, stojí Rusko. Prohlásila to v noci na pondělí demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová v rozhovoru s televizí Fox News. Rusko obvinění opět odmítlo.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Článek

„Víme, že ruské zpravodajské služby se nabouraly do počítačů DNC (vedení demokratů), a víme, že zařídily zveřejnění mnoha e-mailů, a víme, že Donlad Trump dal najevo velmi znepokojující ochotu podpořit Putina," pronesla někdejší ministryně zahraničí.

Někteří američtí experti tento týden uvedli, že jsou přesvědčeni o ruské roli v případu úniku téměř 20 000 e-mailů. Úřady však Moskvu s útokem oficiálně nespojují a Rusko účast na akci odmítá.

Podle Clintonové případ naznačuje, že se Rusko snaží ovlivnit výsledek listopadových prezidentských voleb. „To, že Trump podporuje a oceňuje Putina navzdory zjevně úmyslnému pokusu ovlivnit volby, je podle mě otázkou národní bezpečnosti," dodala Clintonová.

Dementi z Moskvy

Tvrzení o podílu Ruska na hackerských útocích proti americké Demokratické straně opět odmítl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Podle Peskova je za obviňováním Moskvy snaha ukrýt fakt, že americká volební kampaň je předmětem manipulací. Slova Clintonové jsou podle něj absurdní předvolební rétorikou, Rusko navíc nelze obviňovat bez předchozího vyšetřování. Zdůraznil, že Washington si oficiálně na hackerský útok nestěžoval.

Obří kyberšpionáž

Ruská tajná služba FSB nicméně během víkendu informovala, že zhruba dvě desítky ruských úřadů byly také terčem útoku hackerů. FSB přišla s tímto oznámením několik hodin poté, co hackeři pronikli do počítačové sítě používané kampaní Clintonové.

Nezvaný návštěvník propašovaný do počítačových systémů se stylem podobá dalším případům kybernetické špionáže proti Rusku a dalším zemím, uvedla FSB. Tajná služba prý odhalila veškeré oběti útoku, minimalizovala nebezpečí a jeho následky.

Další detaily však vyšetřovatelé nechtěli prozradit s ohledem na probíhající vyšetřování. Odkud útok pocházel, zatím není vůbec jasné. Po útočnících se totiž slehla zem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám